SVP-ledare jublar efter omröstningen blev klar Foto: Marcel Bieri / Epa / Tt
SVP-ledare jublar efter omröstningen blev klar Foto: Marcel Bieri / Epa / Tt

Schweizarna snävar
åt EU-invandring

Publicerad

Ja-sidan vann med knapp marginal i den schweiziska folkomröstningen om att snäva åt invandringen från EU-länderna – som segrarlägret pekar ut som alltför stor. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU.

Alplandets röstberättigade invånare stod delade i två jämnstora läger när befolkningen fick säga sitt om de 80 000 EU-invandrarna som kommer till landet varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Ja-sidan lyckades till sist hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,4 procents övervikt.

Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Kan inte plocka russinen ur kakan

Det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet (SVP) som drev frågan till omröstning, ser invandringen som motorn bakom hyreshöjningar, ett ansträngt sjukvårds- och utbildningssystem, och ett överbelastat transportsystem. Nej-sidan argumenterade för att invandringen behövs för att landets ekonomi ska fortsätta blomstra i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension.

Bryssel påpekade inför omröstningen att Schweiz inte kan plocka russinen ur kakan i avtalet med EU, ett avtal som ger landet tillgång till unionens inre marknad – trots att det inte är medlem.

Birgitta Ohlsson kommenterade

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) kommenterade på söndagskvällen resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

"Jag är djupt besviken över det sorgliga folkomröstningsresultatet i Schweiz. Att minska invandringen kommer slå hårt mot den starka schweiziska ekonomin som är så beroende av omvärlden. Europa behöver ännu mer fri rörlighet om vi ska stå oss i den globala konkurrensen", skriver hon i ett mejl.

"När nu landet vill stänga gränserna för EU-medborgare finns det skäl att se över hur relationerna mellan EU och Schweiz ska se ut i framtiden".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag