Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schweizarna snävar
åt EU-invandring

SVP-ledare jublar efter omröstningen blev klar Foto: Marcel Bieri / Epa / Tt

Ja-sidan vann med knapp marginal i den schweiziska folkomröstningen om att snäva åt invandringen från EU-länderna – som segrarlägret pekar ut som alltför stor. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU.

Alplandets röstberättigade invånare stod delade i två jämnstora läger när befolkningen fick säga sitt om de 80 000 EU-invandrarna som kommer till landet varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Ja-sidan lyckades till sist hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,4 procents övervikt.

Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Kan inte plocka russinen ur kakan

Det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet (SVP) som drev frågan till omröstning, ser invandringen som motorn bakom hyreshöjningar, ett ansträngt sjukvårds- och utbildningssystem, och ett överbelastat transportsystem. Nej-sidan argumenterade för att invandringen behövs för att landets ekonomi ska fortsätta blomstra i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension.

Bryssel påpekade inför omröstningen att Schweiz inte kan plocka russinen ur kakan i avtalet med EU, ett avtal som ger landet tillgång till unionens inre marknad – trots att det inte är medlem.

Birgitta Ohlsson kommenterade

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) kommenterade på söndagskvällen resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

"Jag är djupt besviken över det sorgliga folkomröstningsresultatet i Schweiz. Att minska invandringen kommer slå hårt mot den starka schweiziska ekonomin som är så beroende av omvärlden. Europa behöver ännu mer fri rörlighet om vi ska stå oss i den globala konkurrensen", skriver hon i ett mejl.

"När nu landet vill stänga gränserna för EU-medborgare finns det skäl att se över hur relationerna mellan EU och Schweiz ska se ut i framtiden".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!