Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schweizarna snävar
åt EU-invandring

SVP-ledare jublar efter omröstningen blev klar
Foto: Marcel Bieri / Epa / Tt

Ja-sidan vann med knapp marginal i den schweiziska folkomröstningen om att snäva åt invandringen från EU-länderna – som segrarlägret pekar ut som alltför stor. Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU.

Alplandets röstberättigade invånare stod delade i två jämnstora läger när befolkningen fick säga sitt om de 80 000 EU-invandrarna som kommer till landet varje år, främst från välmående länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Portugal. Ja-sidan lyckades till sist hamna strax över 50-procentsspärren, med 0,4 procents övervikt.

Regeringen har nu tre år på sig att omförhandla avtalet med EU som ger merparten av unionens invånare rätt att bosätta sig i landet.

Kan inte plocka russinen ur kakan

Det högerpopulistiska schweiziska folkpartiet (SVP) som drev frågan till omröstning, ser invandringen som motorn bakom hyreshöjningar, ett ansträngt sjukvårds- och utbildningssystem, och ett överbelastat transportsystem. Nej-sidan argumenterade för att invandringen behövs för att landets ekonomi ska fortsätta blomstra i takt med att en allt större del av befolkningen går i pension.

Bryssel påpekade inför omröstningen att Schweiz inte kan plocka russinen ur kakan i avtalet med EU, ett avtal som ger landet tillgång till unionens inre marknad – trots att det inte är medlem.

Birgitta Ohlsson kommenterade

EU-minister Birgitta Ohlsson (FP) kommenterade på söndagskvällen resultatet i den schweiziska folkomröstningen.

"Jag är djupt besviken över det sorgliga folkomröstningsresultatet i Schweiz. Att minska invandringen kommer slå hårt mot den starka schweiziska ekonomin som är så beroende av omvärlden. Europa behöver ännu mer fri rörlighet om vi ska stå oss i den globala konkurrensen", skriver hon i ett mejl.

"När nu landet vill stänga gränserna för EU-medborgare finns det skäl att se över hur relationerna mellan EU och Schweiz ska se ut i framtiden".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.