I Schweiz har man direktdemokrati, vilket innebär att medborgarna kontinuerligt röstar om lagförslag. På söndagen röstade de om ett förbjud mot att täcka ansiktet på allmän plats.
Förslaget kom ursprungligen från den absoluta högerkanten i Schweiz, men har fått en bred förankring hos schweizarna. När alla röster räknats så var ”burkaförbudet” ett faktum. Knappa 51 procent röstade för förslaget.
– I Schweiz är det vår tradition att man visar ansiktet. Det är ett tecken på en grundläggande frihet, har Walter Wobmann, förtroendevald för högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, tidigare sagt enligt Reuters.
En omröstning om landets syn på Islam
Wobmann har kallat ansiktstäckning för ”en symbol för ett extremt, politiskt islam som inte har någon plats i Schweiz”. Samtidigt står inte i klartext i lagförslaget att det riktas mot just muslimer. I stället står att det syftar till att förbjuda ansiktsmasker vid våldsamma protester eller demonstrationer. Omröstningen har dock kommit att kallas ”burkaförbudet” i Schweiz.
Den muslimska föreningen i Schweiz kallar dagens omröstning för en mörk dag för muslimer i landet.
”Dagens beslut river upp gamla sår, vidgar den juridiska ojämnlikheten och skickar en tydlig signal om att exkludera den muslimska minoriteten”, skriver de i ett uttalande enligt Reuters.
Föreningen lovar att samla in pengar för att betala de böter som kvinnor som bryter mot förbudet kan delges.
2011 förbjöd Frankrike att bära heltäckande slöja, och andra europeiska länder som Danmark, Österrike, Nederländerna och Bulgarien har antagit helt eller delvis förbud mot att täcka ansiktet på allmän plats.