Schweiz röstar för ”burkaförbud”

Foto: CHRISTIAN BRUNA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ett lagförslag från den politiska ytterhögern har fått fäste i en knapp majoritet när det schweiziska folket på söndagen går till urnorna.

Förslaget sägs riktas mot att våldsamma proteströrelser bär mask vid demonstrationer, men har i landet kommit att kallas för ”burkaförbudet”.

När rösterna räknats var förbudet ett faktum.

I Schweiz har man direktdemokrati, vilket innebär att medborgarna kontinuerligt röstar om lagförslag. På söndagen röstade de om ett förbjud mot att täcka ansiktet på allmän plats.

Förslaget kom ursprungligen från den absoluta högerkanten i Schweiz, men har fått en bred förankring hos schweizarna. När alla röster räknats så var ”burkaförbudet” ett faktum. Knappa 51 procent röstade för förslaget.

– I Schweiz är det vår tradition att man visar ansiktet. Det är ett tecken på en grundläggande frihet, har Walter Wobmann, förtroendevald för högerpopulistiska Schweiziska folkpartiet, tidigare sagt enligt Reuters. 

En omröstning om landets syn på Islam

Wobmann har kallat ansiktstäckning för ”en symbol för ett extremt, politiskt islam som inte har någon plats i Schweiz”. Samtidigt står inte i klartext i lagförslaget att det riktas mot just muslimer. I stället står att det syftar till att förbjuda ansiktsmasker vid våldsamma protester eller demonstrationer. Omröstningen har dock kommit att kallas ”burkaförbudet” i Schweiz.

Den muslimska föreningen i Schweiz kallar dagens omröstning för en mörk dag för muslimer i landet.

Dagens beslut river upp gamla sår, vidgar den juridiska ojämnlikheten och skickar en tydlig signal om att exkludera den muslimska minoriteten”, skriver de i ett uttalande enligt Reuters.

Föreningen lovar att samla in pengar för att betala de böter som kvinnor som bryter mot förbudet kan delges.

2011 förbjöd Frankrike att bära heltäckande slöja, och andra europeiska länder som Danmark, Österrike, Nederländerna och Bulgarien har antagit helt eller delvis förbud mot att täcka ansiktet på allmän plats.

Danmark införde förbud mot burka på allmän plats 2018.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.