Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schweiz och Sverige kan medla om Nordkorea

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Schweiz president Doris Leuthard vill medla i konflikten om Nordkorea tillsammans med Sverige.
Foto: JUSTIN LANE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK

I likhet med Sverige har Schweiz en lång historia av alliansfrihet. 

Nu öppnar presidenten Doris Leuthard för att, tillsammans med Sverige, medla i konflikten, skriver Reuters. 

– Jag tror Schweiz och Sverige och kan spela en roll bakom kulisserna, säger hon. 

Enligt den svenska regeringen behövs politisk dialog för att finna en lösning på Nordkoreakrisen. Och Sverige, ett av få västländer som har diplomatiska relationer med regimen, är berett att hjälpa till. 

Schweiz vill också att en politisk dialog kommer till stånd så snart som möjligt – och på måndagen uppger landets president Doris Leuthard att man gärna medlar i konflikten tillsammans med Sverige, skriver Reuters.  

"Kan spela roll bakom kulisserna"

Schweiz är, i likhet med Sverige, neutralt och har en lång historia av diskret diplomati, framhöll Doris Leuthard vid en presskonferens på måndagen. 

Hon varnade även för "överreaktioner" från de inblandande parterna. 


Läs mer: Nordkorea hotar skjuta ner amerikanska bombplan 


– Det är verkligen dags för dialog. Vi är beredda att medla. Jag tror att utvecklingen i närtid till stor del beror på hur Kina och USA agerar. Det är därför jag tror att Schweiz och Sverige kan spela en roll bakom kulisserna, säger Doris Leuthard enligt Reuters. 

Sveriges utrikesminister Margot Wallström och statsminister Stefan Löfven i New York.
Foto: PONTUS HÖÖK

Schweiz kan stå värd för diplomatiska samtal

En del av uppdraget skulle vara att finna en lämplig plats för de diplomatiska samtalen – där president Leuthard tänker sig att ländernas respektive utrikesministrar skulle kunna delta. 

– Jag tror att det kan vara vår roll, att se över vilka möjligheter som finns. För Twitter kommer inte vara en lämplig plattform... Det här måste skötas diskret, fortsätter Doris Leuthard enligt Reuters. 

– Nordkoreakrisen är oroväckande. Vi är ett litet land. Kanske kan de träffas i Schweiz för att finna en politisk lösning, i stället för en militär, fortsätter hon. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.