Skylten innehåller budskapet nej till Ecopops initiativ om minskad invandring. Under söndagen ska det schweiziska folket rösta i frågan. Foto: Steffen Schmidt / Epa / Tt
Skylten innehåller budskapet nej till Ecopops initiativ om minskad invandring. Under söndagen ska det schweiziska folket rösta i frågan. Foto: Steffen Schmidt / Epa / Tt

Schweiz kan minska invandringen kraftigt

Publicerad

Under söndagen ska det schweiziska folket rösta om kraftigt begränsad invandring.

Bakom initiativet står miljöorganisationen Ecopop som hävdar att invandringen är ett hot mot miljön.

Om förslaget går igenom begränsas invandringen till 16 000 människor per år, jämfört med uppskattningsvis 80 000 i dag, skriver BBC.

Riktlinjerna i förslaget är att begränsa invandringen till Schweiz till 0,2 procent av landets totala befolkning. I praktiken innebär detta runt 16 000 invandrare per år, jämfört med uppskattningsvis 80 000 invandrare per år i dag.

Ecopop föreslår också att tio procent av landets biståndsbudget ska spenderas på familjeplanering i utvecklingsländer, med hänvisning till FN-stadgarna.

– FN har stadgat att varje land måste definiera en befolkningspolicy som är i linje med hållbarhetsmålen. För Schweiz är huvudkällan till landets befolkningsökning invandringen, därför måste vi begränsa den. Om du i stället tittar på fattiga länder är den tydliga källan till befolkningsökning fertilitet, säger Ecopop-företrädaren Benno Buehler, enligt BBC.

Enligt en färsk opinionsmätning var 39 procent av de tillfrågade för förslaget, medan 56 procent var mot. Den senaste trenden har varit att för-sidan har vunnit mark, skriver Wall Street Journal.

Förslaget om kraftigt begränsad invandring har kritiserats från flera håll. Det schweiziska Miljöpartiet menar att det är fel att lasta enskilda grupper, och att klimatproblemen härstammar från livsstilen som schweizarna själva lever.

Det schweiziska näringslivet har också vänt sig mot förslaget, och flera mäktiga aktörer har lagt stora resurser på att försöka stoppa det. Sedan landet anammade EU:s fria rörlighet har ekonomin blomstrat.

Det är andra gången på nio månader som schweizarna går till folkomröstning för att begränsa invandringen.

I februari röstade folket igenom ett förslag som återinförde invandringskvoten för EU-medborgare, i strid mot unionens fria rörlighet. Schweiz är inte medlem i EU, men har ändå följt principen om den fria rörligheten till följd av nära ekonomiskt samarbete med många EU-länder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag