Schweiz kan minska invandringen kraftigt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Skylten innehåller budskapet nej till Ecopops initiativ om minskad invandring. Under söndagen ska det schweiziska folket rösta i frågan.
Foto: Steffen Schmidt / Epa / Tt

Under söndagen ska det schweiziska folket rösta om kraftigt begränsad invandring.

Bakom initiativet står miljöorganisationen Ecopop som hävdar att invandringen är ett hot mot miljön.

Om förslaget går igenom begränsas invandringen till 16 000 människor per år, jämfört med uppskattningsvis 80 000 i dag, skriver BBC.

Riktlinjerna i förslaget är att begränsa invandringen till Schweiz till 0,2 procent av landets totala befolkning. I praktiken innebär detta runt 16 000 invandrare per år, jämfört med uppskattningsvis 80 000 invandrare per år i dag.

Ecopop föreslår också att tio procent av landets biståndsbudget ska spenderas på familjeplanering i utvecklingsländer, med hänvisning till FN-stadgarna.

– FN har stadgat att varje land måste definiera en befolkningspolicy som är i linje med hållbarhetsmålen. För Schweiz är huvudkällan till landets befolkningsökning invandringen, därför måste vi begränsa den. Om du i stället tittar på fattiga länder är den tydliga källan till befolkningsökning fertilitet, säger Ecopop-företrädaren Benno Buehler, enligt BBC.

Enligt en färsk opinionsmätning var 39 procent av de tillfrågade för förslaget, medan 56 procent var mot. Den senaste trenden har varit att för-sidan har vunnit mark, skriver Wall Street Journal.

Förslaget om kraftigt begränsad invandring har kritiserats från flera håll. Det schweiziska Miljöpartiet menar att det är fel att lasta enskilda grupper, och att klimatproblemen härstammar från livsstilen som schweizarna själva lever.

Det schweiziska näringslivet har också vänt sig mot förslaget, och flera mäktiga aktörer har lagt stora resurser på att försöka stoppa det. Sedan landet anammade EU:s fria rörlighet har ekonomin blomstrat.

Det är andra gången på nio månader som schweizarna går till folkomröstning för att begränsa invandringen.

I februari röstade folket igenom ett förslag som återinförde invandringskvoten för EU-medborgare, i strid mot unionens fria rörlighet. Schweiz är inte medlem i EU, men har ändå följt principen om den fria rörligheten till följd av nära ekonomiskt samarbete med många EU-länder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.