Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schwarzeneggers utspel om klimatet: Dags att vakna

Arnold Schwarzenegger talar vid FN: klimatkonferens.
Foto: HENNING KAISER / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump vill hoppa av Parisavtalet om klimatet.
Foto: AARON FAVILA / AP TT NYHETSBYRÅN

Arnold Schwarzenegger, 70, har blivit miljökämpe och utpekar Trump som motståndare.

Filmstjärnan höll ett brandtal vid FN:s klimatkonferens i Bonn. Samtidigt visar ny statistik att utsläppen av koldioxid ökar igen.

– Det är dags att vakna upp. 25 000 människor dör varje dag av miljöförstöringen, säger Schwarzenegger.

Den förre guvernören i Kalifornien och filmstjärnan Arnold Schwarzenegger har tydligt protesterat mot president Trumps utspel om att USA ska hoppa av Parisavtalet om klimatet.

"Bara jag kan gå bakåt i tiden"

– En man kan inte stoppa vår utveckling av rena bränslen, en man kan inte gå bakåt i tiden. Bara jag kan göra det, sa Schwarzenegger nyligen. Uttalandet var en blandning av allvar och en blinkning till sin roll i science fictionfilmen "Terminator".

På söndagen gjorde Arnold Schwarzenegger ett framträdande vid FN:s klimatkonferens COP 23 i Bonn, Tyskland.


https://twitter.com/Schwarzenegger/status/929770652998995968

Filmstjärnan/politikern uppmanade i sitt anförande miljöaktivister över hela världen att skärpa sig. Han kritiserade miljörörelsens sätt att föra ut sitt budskap.

– Det är dags att vakna upp och tala om det som verkligen är viktigt. Det som betyder något är att 25 000 människor dör varje dag på grund av miljöförstöringen, sa Schwarzenegger enligt nyhetsbyrån AP.  

Han anser att miljölarmen tenderar att hamna på en alltför teknisk nivå när de basuneras ut.

– Folk berörs inte så mycket av att temperaturen ökar med två grader eller att havsvattennivåerna stiger.

– Det är bättre att gå på konkreta saker som att folk drabbas av cancer och att barn får problem med astma på grund av luftföroreningar, hävdar Schwarzenegger.

Hans tal vid FN-konferensen kommer samtidigt som ny preliminär statistisk visar att de globala utsläppen av av koldioxid ökar igen, efter att ha legat ganska stabilt under tre åren. Ökningen är två procent under 2017, skriver Svenska Dagbladet.

Den största ökningen har skett i Kina medan EU och USA har minskat utsläppen. Samtidigt kommer signalerna från USA där Trump förklarat att kriget mot kolet är över och förbrukningen väntas öka.

Kritisk mot partikollegan Trump

Arnold Schwarzenegger var staten Kaliforniens guvernör 2003-2011. Eftersom Schwarzenegger är inte är född i USA (utan i Österrike) kan han aldrig kandidera till presidentposten.

Han tillhör samma parti som Donald Trump, republikanerna, men politiskt står de långt ifrån varandra i många frågor. Inte minst vad gäller miljöpolitiken.

Men han har även kritiserat den sittande presidenten i andra sammanhang. 

Efter vit makt-mötet i Charlottesville i USA i augusti, där en motdemonstrant kördes på och dödades av en ung man med nazistsympatier, publicerades ett inlägg på Facebook där Schwarzenegger röt ifrån mot högerextremism - och mot Donald Trump.

– Det enda sättet att besegra dessa högljudda och arga röster av hat är att möta dem med ännu högre och mer förnuftiga röster. Och det inkluderar dig president Trump. Faktum är att du som president över det här fantastiska landet har en moralisk plikt att skicka ett otvetydigt budskap att du inte tolererar hat och rasism, sa Schwarzenegger i det filmade inlägget.

Reser runt och pratar om klimathotet - och annat

Sex år efter att han fick lämna guvernörsresidenset i Kalifornien reser Arnold Schwarzenegger land och rike runt, pratar om miljön och gör andra saker han tycker är kul.


https://twitter.com/Schwarzenegger/status/921525268853882881

Arnold hade en kortare sejour i Donald Trumps tv-succé "Celebrity apprentice". I dag har lever han sitt politiska efterliv som en handelsresande i peptalk, jippon och bitska utspel. 

Klimathotet och frågan om hur valkretsindelning påverkar demokratin (gerrymandering på engelska) är överst på agendan skriver Politico som följt Schwarzenegger på en lång rundresa i Europa.


Arnold Schwarzenegger i rollen om Terminator.
Foto: PARAMOUNT/GROSBY GROUP / STELLA PICTURES◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.