Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Schlyter om sitt nya parti: Ge tillbaka pengar till folket

Carl Schlyter har startat ett nytt parti.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
”EU har väldigt stor makt. Jag har ändrat fler lagar i EU än i riksdagen, så det är viktigt att vara där om man vill påverka”, säger Carl Schlyter.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Partiet vändpunkt höll presskonferens på söndagen. Här syns Kjell Johansson, Ylva Lundkvist Fridh, Carl Schlyter och Thomas Hahn.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han har hoppat av Miljöpartiet.

Nu bildar Carl Schlyter och andra avhoppare Partiet vändpunkt, som vill se mer hållbarhet – och minska klyftorna.

– Gör det som är miljöskadligt dyrt och ge pengarna tillbaka till folket, säger Schlyter.

Efter 25 år i Miljöpartiet lämnade den tidigare riksdagsledamoten och EU-parlamentarikern Carl Schlyter i januari. Samtidigt hoppade även Valter Mutt och Annika Lillemets av partiet.

På onsdagen meddelade Schlyter, via DN Debatt, att han bildar det nya partiet Partiet vändpunkt. ”Sverige saknar ett parti som kan förena goda ambitioner hos de andra partierna med en grundläggande förståelse för situationens allvar och en vision för framtiden”, skriver han – tillsammans med tidigare MP-ledamoten Thomas Hahn, docenten Sofie Hellberg, lektorn Kjell Johansson och hissentreprenören Ylva Lundkvist Fridh.

Även Annika Lillemets och Valter Mutt är med i det nya partiet. 

Vändpunkt söker namnunderskrifter

Partiet siktar nu på EU-valet i vår men ställer bara upp om det får ihop 1 500 namnunderskrifter. Det är vad som krävs för att få en skyddad partibeteckning.

Dessutom måste partiet få ihop en halv miljon på två veckor.

– Vi ställer bara upp om folk vill ha det, säger Carl Schlyter.

Hittills ska man ha fått ihop 300-400 medlemmar, och Schlyter medger under presskonferensen att det är ”en vild tanke” att ställa upp i EU-valet. Så småningom vill partiet dock in i riksdagen.

”Vi har social omfördelning, vi har ett rättvist flöde av resurser som man tar från lands- och glesbygd som ska tillbaka dit och vi har en ny demokratiskt modell som vi tror kan locka människor att börja med politik”, säger Carl Schlyter.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

På DN Debatt skriver Partiet Vändpunkts initiativtagare att de etablerade partierna har misslyckats med att bemöta växande samhällsproblem, som klimatkrisen och allt större sociala klyftor. 

– Vi tycker att det behövs ett parti som förenar kraftfulla åtgärder mot klimatkris och andra miljöproblem med social hållbarhet, säger Schlyter.

Carl Schlyter håller presskonferens

Under en presskonferens i Stockholm på torsdagen berättade företrädare för partiet att de vill satsa på en hållbar framtid och minska klyftorna. Partiet vill bland annat bygga ut infrastrukturen för elfordon, återinföra förmögenhetsskatten och arvsskatten ”för de allra rikaste” samt göra om dagens fastighetsavgift så den blir ”mer proportionerlig med bostadens värde”.

– En del tycker att minska klyftorna är vänsterpolitik, jag tycker att det är logik, säger Carl Schlyter under presskonferensen.

https://twitter.com/CarlSchlyter/status/1095788630159835137

Han säger vidare att Partiet vändpunkt vill ha gräsrotsdemokrati, och att medlemmarna ska få stort inflytande över politiken. Partiföreträdarna pratar flera gånger om landsbygden och hur de som bor där ska få det bättre.

I övrigt vill partiet höja skatten på koldioxidutsläpp kraftigt.

Vill fördela om resurser

– Vi har en ekonomi som skulle behöva fyra-fem planeter för att klara sig men vi måste anpassa ekonomin efter en planet. Det går inte anpassa planeten efter ekonomin, säger Schlyter och fortsätter:

– Vi måste fördela om resurserna så att alla kan bidra.

Den före detta MP-toppen säger att han inte ser något annat parti som en konkurrent, och att det är svårt att svara på vilka väljare Partiet vändpunkt kan tänkas locka.

– Folk som förut inte brytt sig om politik verkar vara intresserade av oss och det är en stor vinst för demokratin, säger han.

På onsdagen stod det även klart att Max Andersson, MP, drar tillbaka sin kandidatur till EU-valet. På frågan om de båda har haft kontakt svarar Schlyter:

– Ja, för både Max och jag blev väldigt oroliga över regeringsöverenskommelsen. Så vi har pratat mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.