Schlingmann ny partisekreterare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Moderata samlingspartiet meddelade på torsdagen att partisekreterare Sven Otto Littorin slutar. 

Den nye partisekreteraren blir nuvarande kommunikationschefen Per Schlingmann.

Per Schlingmann är 35 år gammal och uppvuxen i Borås. Han studerade på Göteborgs universitet och har en fil kand i nationalekonomi. Numera bor han i Nacka. De senaste åren har Schlingmann innehaft ledande befattningar i olika kommunikationsföretag. Sedan 2004 är han kommunikationschef hos moderaterna. Oscar Hållén, pressekreterare för moderaterna, vill inte avslöja varför Littorin slutar. Kommer Littorin att bli minister eller få en tjänst i regeringskansliet? - Det kan jag inte svara på, säger Oscar Hållén. Reinfeldt väntas presentera de nya ministrarna den 6 oktober. Per Schlingmann.- Han har tagit det här uppdraget som partisekreterare för att se till att vi kommer i mål, och det har vi gjort, säger hon. 

Ekonomi i bakgrunden

 Sven Otto Littorin är civilekonom med examen från USA och har skrivit flera böcker om politik och ekonomi. Innan han ersatte Johnny Magnusson som partisekreterare efter moderaternas kraftiga tillbakagång i valet 2000 var Littorin partner i konsultföretaget Momentor, som bland annat sysslar med finansiell rådgivning. Sven Otto Littorin har också tillhört koncernledningen för den moderaterna närstående pr-byrån Kreab. Sven Otto Littorin säger till TT att han slutar eftersom "i huvudsak är jobbet gjort, det som jag anställdes för". På frågan om vad han ska göra nu säger Littorin att han inte vet. TT: Har du fått några erbjudanden. - Nej, det har jag inte fått, säger Littorin. Littorin tycker också att det känns bra att lämna över till till Per Schlingmann som han beskriver som en "väldigt, väldigt bra och duktig person". 

Oklart hur

 Moderatledaren Fredrik Reinfeldt motiverar valet av Per Schlingmann med att partisekreterarens roll förändrats. - Det är en annan typ av anspråk på partisekreterare i dag. Hur partiet marknadsförs är viktigt, säger han till expressen.se. Men hur partiet ska jobba är det ingen som vet. Inte ens moderaternas nye partisekreterare.  - Det är viktigt att fortsätta att utveckla partiet, säger Per Schlingmann till expressen.se. Hur ska det gå till? - Jag har just fått det här uppdraget, så det får jag återkomma till, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.