Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schlaugs sågning av Romson och Fridolin

Birger Schlaug är besviken på sitt gamla parti. Foto: Micke Grönberg / SVERIGES RADIO
Åsa Romson och Gustav Fridolin får hård kritik. Foto: PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES

En av Miljöpartiets pionjärer, Birger Schlaug, går till hårt angrepp mot sitt gamla parti.

I SVT:s "Gomorron Sverige" kallar han MP för ett toppstyrt parti med kompisanställningar – och kritiserar Romson och Fridolin.

– Man måste byta ut personer, säger han.

Ingen kan ha missat krisen i Miljöpartiet. På mindre än en vecka har partiet förlorat flera namn – och sin minister Mehmet Kaplan. Samtidigt visar den senaste mätningen från Expressen/Demoskop att förtroendet hos svenska folket rasar.

Mitt i kritikstormen mot MP-ledarna Gustav Fridolin och Åsa Romson ger sig Birger Schlaug, tidigare MP-språkrör och en av partiets pionjärer, in.

I SVT:s "Gomorron Sverige" går debattören till hårt angrepp mot sitt gamla parti, som han kallar toppstyrt.

– Jag känner en jättestor sorg. En sorg över alla de miljöpartister som ideellt stått på torg och kämpat på 80- och 90-talet för att skapa ett annat parti med en annan sorts politiker. Jag känner en sorg för dem, för de var idealister och inte karriärister. Vi behöver fler människor med drömmar än vi behöver människor som bara tänker på sitt cv, säger han.

 

LÄS MER: Förtroendet för Miljöpartiet rasar efter skandalerna

 

"Måste byta ut personer"

Schlaug fortsätter:

– De hanterar inte situationen och det har byggts upp en kultur som inte är rimlig. Den är mer lik andra partier, kanske värre i vissa fall och det är helt förkastligt, säger Schlaug om sina efterträdare Fridolin och Romson.

Han menar att partiet behöver en omstart, och att en sådan kräver en upprensning.

– Man måste byta ut personer och återgå att försvara sina kärnvärden. Problemet med Miljöpartiet är att man levt mycket på förstagångsväljare som är väldigt trendkänsliga. Nu håller man på att tappa kärnväljarna som verkligen vill ha samhällsförändring.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!