Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schimpansen Santino  - smartare än man trott

Schimpansen Santino i Furuviksparken utanför Gävle är smartare än man trott.

Han kombinerar två metoder för att lura besökarna:

1. Gömmer stenar för att kasta på dem.

2. Trycker ner sitt aggressiva beteende för att inte avslöja sina planer.

Enligt forskarna visar Santino på hjärnprocesser som hittills ansetts unika för människan, rapporterar SR Ekot.

Santino blev en världsnyhet 2009 när det avslöjades att han planerade stenattacker på besökare. Det uppseendeväckande var att schimpanshanen samlade ihop stenarna när han befann sig i ett lugnt sinnestillstånd, men själva steningen började flera timmar senare när han var i ett aggressivt tillstånd och ville visa besökarna vem som bestämde.

Enligt en ny forskningsrapport tyder beteendet på att Santino är långt mer planerande och uppfinningsrik än vad man först trodde.

- Kärnan i det han gjorde som gör det så spännande är att han kom på en innovation för att kunna lura människor i framtiden, säger Mathias Osvath, kognitionsforskare vid Lunds universitet, till Ekot.

Väntade på besökarna

När besökarna gått kunde forskarna se hur han gick och samlade hö för att bygga gömmor för sitt stenförråd. Han placerade dem sedan så nära besökarna som möjligt. Därefter satte han sig till ro och väntade på att de skulle komma tillbaka.

– Det låter kul och så där och det är det, men det är också ganska avancerat. Det har en rad intressanta implikationer för hur tänkandet fungerar hos en schimpans, säger Mathias Osvath.

Omtänksam men dominant

Huvudteorin om djurs beteende har varit att de är bra på att iaktta vad som sker i nuet och agera utifrån det. Men de nya forskningsrönen visar också på att schimpanser kan föreställa sig hur andra kommer att agera i framtiden och de kan föreställa sig ett kommande beteende hos andra som de själva kommer att orsaka. Det här är egenskaper som tidigare har ansetts som unikt för människan.

Mathias Osvath beskriver schimpansen Santino som glad, omtänksam och full av medkänsla, men han är också dominant.

– Rent ovetenskapligt tycker jag han ser riktigt förbannad ut, och är det förmodligen, och ibland tycker man sig se att han har kul när han har kastat, säger han till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.