Schibbye om sista mötet med pappan

Martin Schibbye.
Foto: Lisa Mattisson Exp

Under tiden i etiopiskt fängelse blev Martin Schibbyes pappa Sture Karlsson svårt sjuk hemma i Sverige.

I cellen skrev Martin ett avskedsbrev - om han aldrig skulle få chansen att ta farväl.

I "Sommar i P1" berättade Schibbye känslosamt om sitt sista möte med pappan.

– Jag hann, och fick fyra månader med Sture innan han gick bort.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson satt fängslade i Etiopien i 14 månader innan de i september 2012 benådades och släpptes fria. I deras program i "Sommar i P1" berättade Martin Schibbye bland annat om sin pappas död tidigare i år och rädslan i fängelset att inte få återse honom.

– Inlåst i isoleringscellen var det en sak jag var mer rädd för än att åtalas och dömas för terrorism. Det var att min pappa Sture Karlsson, född i östgötska Kisa 1928, skulle gå bort innan jag hann träffa honom igen, säger Schibbye i "Sommar i P1".

– När jag fick höra att han blev sämre skrev jag ett brev. Om vi aldrig sågs igen ville jag att en del av det skulle bli sagt som annars aldrig blir sagt. Brevet smugglades ut och min pappa bar det ständigt i kavajens innerficka.

Men Martin Schibbye hann återse sin pappa innan han gick bort i januari 2013. I radioprogrammet berättade han om deras sista möte på äldreboendet där Sture Karlsson bodde den sista tiden. Flera gånger när han pratar om sin pappa är rösten nära att spricka.

Martin Schibbyes löfte till pappan

– Det sista jag tar med mig från äldreboendet vi städade ur efter hans död är mitt brev till Sture. Det är tummat och faller nästan sönder.

I brevet lovade Martin Schibbye att skriva klart pappans självbiografiska roman "Tranekungen".

– Sorgen nu är lättare att hantera än rädslan för att han skulle gå bort innan jag hann träffa honom, men den tar kraft och den tar tid. Och efter att min och Johans bok om Etiopien blir klar planerar jag att hålla mitt löfte till Sture. Jag får ta en löptur och göra lite armhävningar och sätta i gång och färdigställa hans roman. The show must go on, säger Schibbye.

Martin Schibbye: Hade boken att umgås kring

För Expressen.se berättar Martin Schibbye mer om brevet han skickade från Etiopien.

– Jag är glad att jag fick säga det jag ville även i brevet som jag skickade, att jag var stolt över honom och jag skrev mycket om minnen och upplevelser vi har haft tillsammans, säger Martin Schibbye.

Under de sista mötena jobbade de mycket med Sture Karlssons påbörjade roman.

– Under de sista träffarna hade vi boken att umgås kring. Där kunde han vara glasklar. Löftet om att göra klart den ska jag hålla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.