Den eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak har, utan rättegång, hållits i eritreanskt fängelse sedan 2001, och ses som en förrädare av den eritreanska regeringen
Han har blivit en symbol för yttrandefrihet. Men vem är denne samvetsfånge egentligen? Martin Schibbye har kommit så nära som man kan.
Schibbye: ”Visste inte vem han var”
Från bokmässan i Göteborg sändes i Expressen TV på söndagseftermiddagen en intervju med Schibbye. Moderator var Expressens kulturchef Karin Olsson.
– Jag kände själv att jag inte visste vem han var. Att ta reda på det var ett av målen med att skriva boken. Men det har varit svårt att hitta människan, eftersom det finns 18 år av tystnad. Det har blivit ett letande efter pusselbitar, säger Schibbye.
Han har bland annat pratat med människor som har kunnat ge en bild av Dawit Isaak innan han blev den person vi känner till i dag.
– Ambitionen var att skriva fram kött och blod ur denna ikon. Det har varit en drivkraft att få oss alla att förstå att visst handlar det om stora frågor som pressfrihet och yttrandefrihet, men också om en pappa som har tre barn som växer upp utan honom. Det handlar om en mänsklig tragedi mitt i all storpolitik, förklarar Schibbye.
Vad är varit dina nycklar för att hitta ny information?
– Från början tänkte jag att det skulle gå att skriva boken från ett Dawit-perspektiv. Att jag skulle kunna hitta så pass mycket så att jag kunde skriva vad Dawit gör och vilka han möter. Men det var omöjligt att göra, eftersom bitarna var så fragmentariska.
– Det handlar om att med ljus och lykta leta efter människor. Det svåraste i arbetet har varit att jag i min ambition föresatt mig att försöka förstå de som håller Dawit Isaak fängslad. Att gå bortom kravet på hans frihet. Hur tänker dom?