Schibbye och Persson fick elva års fängelse

Publicerad
Uppdaterad
Svenska journalisterna, Martin Schibbye och Johan Persson dömdes på tisdagen till 11 års fängelse för främjande av terrorism samt olaglig inresa i Etiopien.
Nu står det inför ett tufft val - att överklaga domen eller att söka benådning.
- Det är ett svårt beslut som Martin och Johan står inför, säger deras advokat Thomas Olsson till SVT.
Idag, 8.00 svensk tid, meddelades straffpåföljden för Martin Schibbye och Johan Persson. De terrordömda svenskarna riskerade fängelsestraff på mellan 11 till 18 år.
Åklagaren yrkade på maxstraffet, men rätten valde en något mildare dom: elva års fängelse.
- Rätten har dömt båda svarande till elva år. Vi har hört båda sidor. . . och vi bedömer att det här är det lämpliga straffet, sade domaren Shemsu Sirgaga inför domstolen enligt Reuters.
Martin Schibbye och Johan Persson visade inga känslor när straffet meddelades, skriver AFP och Reuters. De tittade på domaren utan uttryck när domen lästes upp och översattes.
Ingen av de anhöriga fick vara på plats när domen meddelades.
- Det intressanta var när domen föll förra onsdagen. Vi visste att strafföljden skulle bli 11-18,5 år. Nu jobbar vi vidare med regeringens hjälp, säger Johans pappa Kjell Persson till Expressen.se.

"Erkänna och be om ursäkt"

Nu när domen har fallit gäller det att bestämma taktik och strategi före den 10 januari. Svenskarna har fram till dess två alternativ - antingen överklaga eller att lämna in en benådningsbegäran.
- Det finns två alternativ. Det senare innebär att man måste erkänna brottet och be om ursäkt, vilket tar emot när man är oskyldig. Det är ett svårt beslut som Martin och Johan står inför, säger advokaten Thomas Olsson till SVT på tisdagsförmiddagen.
- Det som talar mot ett överklagade är att det kan ta väldigt lång tid, upp till två år. Anser man att chanserna att bli friad är obefintliga kan det bara vara en fördröjning av tiden, fortsätter han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag