Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scherman: ”Vi har en dysfunktionell riksdag”

TV4:s tidigare vd Jan Scherman säger att den svenska demokratin är hotad.Foto: MARTINA HUBER

Den svenska demokratin är hotad.

Det säger i dag tv-journalisten Jan Scherman, tidigare vd på TV4, som gjort dokumentärserien "Länge leve demokratin" som har premiär i SVT i morgon. 

– Vi har en dysfunktionell riksdag, konstaterar han inför sin medverkan i Expressens politikmagasin "Bara Politik" i kväll. 

I första avsnittet: 

En riksdagsledamot börjar gråta. En annan kallar sig själv "glorifierad administratör". En tredje säger att han inte vågar rösta som han vill. 

Enligt en politiker skulle skyddsombudet ha krävt stängning av riksdagen direkt om det hade varit en vanlig arbetsplats. 

Samtidigt säger talmannen Urban Ahlin att "det finns ett ganska våldsamt hot mot demokratin".

 

LÄS MER: Uppror i Moderaterna – efter petningen av Hanif Bali 

 

– Arbetet med den här serien har skakat om mig rejält, konstaterar tv-journalisten Jan Scherman, som under det senaste året intervjuat en rad ministrar, riksdagsledamöter, näringslivstoppar, tjänstemän och rådgivare.

Gyllenhammar: "Det är ett tyst land"

En av de intervjuade, tidigare Volvodirektören Pehr G. Gyllenhammar, säger i programmet:

– Det är inget liv i vår demokrati. Det är ett tyst land. Det finns ingen vilja, det finns ingen drive, det finns ingen kamp.

Samtidigt slår kulturminister Alice Bah Kuhnke fast:

– Vi måste demokratisera demokratin ständigt. 

Fyra av tio politiker i riksdagen befarar att demokratin i Sverige är hotad, enligt en Novus-undersökning som presenteras i programmet. 

 

LÄS MER: DEBATT: Jan Scherman: Därför fungerar inte Sveriges riksdag 

 

Sex av tio riksdagsledamöter uppger samtidigt att de har utsatts för hot eller kränkningar, och många menar att de inte får tillräckligt stöd i arbetet från sina partier.

– Om de politiskt förtroendevalda känner sig både hatade och hotade, då har vi ett rejält problem. Jag ska inte gå så långt som att säga att demokratin är hotad, men om det får förlängas och fortsätta, ja då kan vi komma dit, säger statsminister Stefan Löfven i programmet. 

Jan Scherman: ”Toppstyrningen allt hårdare”

Jan Scherman slår fast att demokratin definitivt är hotad, samtidigt som de 349 riksdagsledamöterna saknar praktiska förutsättningar att sköta sina uppdrag. Och detta samtidigt som partipiskan viner. 

– Toppstyrningen i politiken har blivit allt hårdare, konstaterar han. 

Han hoppas att dokumentärserien ska bli en väckarklocka för dem som tar demokratin för givet. 

Jan Scherman intervjuas i Expressens direktsända politikmagasin "Bara Politik" i kväll klockan 19.00. 

Det blir också en utfrågning av miljöminister Karolina Skog och debatt mellan partiledaren Gudrun Schyman (Fi) och EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C). 

Jan Scherman

Jan Scherman har en lång tv-karriär bakom sig. I början på 80-talet började Jan Scherman på SVT och jobbade med program som "Rapport" och "Aktuellt".

Han lämnade sedan tv-huset under 90-talet för att bygga upp då nystartade TV4. Där var han med och startade "Kalla fakta" och var mellan 2001 och 2011 TV4:s vd.

Därefter har Scherman bland annat jobbat som affärsområdeschef för Aftonbladet TV.

1989 tog han och Göran Ellung emot Stora journalistpriset för granskningen av turerna kring JAS-projektet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.