Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Scherman: Jag signerade inte korvboken på uppdrag av SD

Löfvens sista debatt – detta fick han i present.
Jan Scherman har gett ut en korvbok, som Jimmie Åkesson gav i present till Löfven.
Foto: CHARLOTTE BRUNZELL / IBL
Här tar Löfven emot presenten.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Stefan Löven rev av skrattsalvor när han ”banne mig” skulle äta den kryddstarka korv Jimmie Åkesson inte äter. 

I avskedspresent gav SD:s partiledare en korvbok signerad av Jan Scherman – som elva år tidigare stoppat partiets reklam från TV4 och därför prickats av JK. 

– Jag tycker att det är kul att den används i alla sammanhang. Men jag har inte signerat något på uppdrag, säger Jan Scherman, före detta vd för TV4.  

Det var mattema när partiernas ledare gav sina avskedspresenter till Stefan Löfven i onsdags. Kanske stack Jimmie Åkesson ut med boken ”Den svenska korvresan” och formuleringarna om att kärleken till korv förenar dem. 

Boken var signerad av författaren Jan Scherman som i sin roll som vd för TV4 (2001–2011) haft sina duster med SD-ledaren. 

– Jag har inte skrivit en bok som bara vissa får köpa eller läsa. Jag vill att så många som möjligt läser min bok. Jag är demokratisk fundamentalist, vilket betyder att ha dialog även med dem vars åsikter man inte gillar. Inte lämna soffan när någon sätter sig som man inte gillar, säger han.

Stoppade reklamfilm

För det är ingen hemlighet att den förre tv-bossen inte alltid dragit jämnt med Sverigedemokraterna. Inför valrörelsen 2010 fick partiet för första gången basunera ut sina budskap via reklam i tv. 

SD:s film handlade om en kapplöpning mellan en pensionär och en rullator och en grupp kvinnor i burka. Samtidigt sa en speakerröst: 

”Den 19 september kan du välja invandringsbroms före pensionsbroms”.  

– Jag stoppade den för att jag tyckte att den var rasistisk. Då kom SD tillbaka med svartruta på de sekvenser jag hade påpekat och la ut en text: ”Censurerat av TV4”. Den tv-reklamen beslutade jag att sända, minns Scherman.

Han prickades därefter av JK för beslutet att stoppa filmen. JK slog fast att i en valrörelse måste yttrandefriheten vara vidsträckt.

– Jag borde visat filmen, säger Scherman. 

”Måste skilja på sak och person”

Boken som Löfven fick var signerad av Scherman, men inte på uppdrag av Sverigedemokraterna. 

– I går var jag på förlaget och signerade 100 böcker, jag har signerat i bokhandlar, nyligen var jag i en kyrka utanför Halmstad. Jag har varit runt i hela riket, säger Jan Scherman. 

Och de meningsskiljaktigheter han haft med partier spelar ingen som helst roll – det viktiga är att boken blir läst.

– Men man måste skilja på sak och person. Det är SD:s politik som jag inte gillar, jag har inte ändrat mig där. Sen finns det massa saker i socialdemokratin som jag inte gillar. Vad har det med bokpresenten att göra? Jag förstår det inte riktigt. 

Löfvens reaktion efter Kristerssons present.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.