Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Schäfrarna avlas för hårt – nu måste hälften avlivas

Många schäfrar i Storbritannien lever och dör lidandes, enligt den nya rapporten. Foto: Colourbox
– Man måste ha koll på den aveln som sker, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben. Foto: Anneli Granath

I Storbritannien avlas schäfrar så hårt att de blir sjuka.

Nu måste hälften avlivas – för att de inte kan gå.

– Man har märkt när man pratar med England om en viss sjukdom att man stoppar huvudet i sanden, säger Hans Rosenberg på Svenska kennelklubben.

En ny rapport visar att hälften av alla schäfrar i Storbritannien avlivas för att de inte kan gå, enligt The Telegraph.

Orsaken bakom beskrivs vara trenden där schäfrar avlas med kortare bakben och blir sjuka. Många schäfrar lever och dör lidandes, enligt rapporten.

Statistiken kommer från 430 veterinärkliniker i Storbritannien, som presenterats av Royal Veterinary College. Enligt experter kan trenden endast motverkas när ägare "slutar köpa onaturligt formade hundar".

– Om folk tycker att en krökt rygg är bra kommer de tycka ju mer desto bättre, säger Dan O'Neill, en av personerna bakom studien, till The Telegraph.

– Om de vägrar köpa sådana hundar kommer uppfödare sluta avla dem.

Nästan hälften av alla schäfrar i Storbritannien avlivas för att de inte klarar av att gå. Foto: Colourbox

Svenska kennelklubben: "Tragiskt"

Hans Rosenberg, presstalesman för Svenska kennelklubben, förklarar att rapporten bör vara en väckarklocka i Storbritannien.

– Det är tragiskt. Det kan vara ett resultat av att man inte har samma kontroll över aveln som man har i Sverige, säger han.

Rosenberg förklarar att vi har ett hälsoprogram för hundraser i Sverige – för att hälsokolla och avla fram så friska djur som möjligt.

– Man måste ha koll på den aveln som sker. Engelska kennelklubben är uppbyggd på ett helt annat sätt än den svenska; det är mer stängd verksamhet. Man har märkt när man pratar med England om en viss sjukdom att man stoppar huvudet i sanden.

"Får inte förekomma"

Siffrorna är oroväckande, enligt Hans Rosenberg. Han förklarar att Svenska kennelklubben har ett samarbete med Storbritanniens motsvarighet, som han menar är lyhörd.

– Men det är svårare att ändra deras syn tillräckligt snabbt, säger han.

– Det här får inte förekomma i Sverige. Det ska inte hända. Jag känner mig trygg i mitt land där vi har öppenhet. Vi diskuterar osundhet, sjukdomar, exteriör och det sker öppet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!