Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SCB: S ökar rejält – SD tappar

Expressens Tomas Nordenskiöld analyserar tappet för regeringspartierna
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson.
Foto: SHUTTERSTOCK EDITORIAL/CHINE NOUVELLE/SIPA/IBL
De fyra Tidöpartiernas ledare – Johan Pehrson (L), Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch (KD).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna går kraftigt framåt i SCB:s första stora partisympatiundersökning efter valet. Partiet ökar med över fyra procentenheter till 34,6 procent. 

Samtidigt backar alla partierna i Ulf Kristerssons regeringsunderlag, och det är SD som står för den i särklass största tillbakagången. 

Också Centerpartiet går tillbaka rejält och tappar 1,3 procentenheter.

Tre månader efter valet står det klart att oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) har rejäl medvind i opinionen. 

I Statistiska centralbyråns stora partisympatiundersökning får Socialdemokraterna 34,6 procent, en uppgång med hela 4,3 procentenheter sedan valet. 

Partiet vinner väljare från flertalet andra partier, inklusive de tre regeringspartierna: Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna. 

För den nyblivna statsministern Ulf Kristersson (M) ser det mer dystert ut. Moderaterna backar för egen del ytterst marginellt, men samtliga partier i hans lag går bakåt och framför allt rasar SD. 

Karin Enström är partisekreterare för Moderaterna:

– Det var inte längesen vi hade val och där ser vi ett otroligt starkt mandat att få ordning på Sverige efter åtta år med Magdalena Andersson och en socialdemokratisk regering. Vi har suttit i sex veckor och vi har fyra år på oss att förvalta och höja förtroendet bland väljarna, säger hon.

S: ”Väldigt dåligt för regeringen”

Men Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är inte oväntat nöjd med resultatet. 

– När man gör en sån här väldigt stor ökning måste man vara glad över det. Men det är långt till nästa val, om det nu inte blir ett extraval, säger han till Expressen.

– Det här är en väldigt dålig start för regeringen och Sverigedemokraterna, fortsätter han och menar att svikna vallöften är förklaringen. 

Det största partiet på högersidan, SD, får 18,2 procent, en tillbakagång med 2,3 procentenheter sedan valet. Det är med historiska mått mätt en fortsatt hög siffra, men partiets förvandling från oppositions- till maktparti har än så länge inte rosats av väljarna. 

– Det hade givetvis varit roligare om vi hade legat högre. Däremot så vet vi vi har alltid gått avsevärt bättre i val än vad vi har fått i SCB:s partisympatiundersökningar och så även den här gången, säger Sverigedemokraternas partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.  

Rejält tapp för SD

SD:s tillbakagång bidrar till att de så kallade Tidöpartierna, SD, M, KD och L, sammantaget samlar 46,1 procent i SCB:s mätning. Det är en tillbakagång med 3,4 procentenheter. 

Moderaterna får i undersökningen 18,9 procent, en tillbakagång med 0,2 procentenheter sedan valet. L backar å sin sida med en halv procentenhet och KD med ungefär lika mycket. De förändringarna är inte statistiskt säkerställda.

Det stora antalet vallöften som inte infriats av den nya regeringen och dess samarbetsparti SD, när det gäller bland annat sänkta skatter på bensin och diesel, tycks straffa sig. Även det rejält fördröjda elstödet, som mötts av intern kritik i de fyra maktbärande partierna, kan ha spelat in.  

Men Johan Ingerö, partisekreterare för Kristdemokraterna, spelar ned tillbakagången för regeringssidan. 

– Det är inte ovanligt att man ser en liten rekyl i opinionen efter maktskiften, det hände oss förra gången vi tog över regeringsmakten också och vi vann ändå valet efter det. Så jag är inte orolig, säger han. 

C minskar – men rödgrön ledning

Det rödgröna laget, S, V, C och MP, samlar 52 procent, en ökning med 3,2 procentenheter. Vid sidan av S ökar även V med med en knapp procentenhet. Samtidigt backar Centerpartiet efter Annie Lööfs aviserade avgång med 1,3 procentenheter. 

Miljöpartiet har enligt mätningen inte lyckats dra några stora fördelar av den klimatdebatt som rasat efter valet. Partiet får 4,4 procent, en tillbakagång med 0,7 procentenheter sedan valet. 

Det är överlag trångt vid riksdagsspärren i mätningen. Alla riksdagspartier hamnar över 4-procentsspärren men i flera fall med mycket liten marginal.

Liberalerna, som varit i rejält blåsväder efter Johan Pehrsons uttalanden i Expressen om SD som ”brun sörja”, samlar i mätningen endast 4,1 procent. Även MP och KD ligger bara strax över spärren. 

SCB-MÄTNINGEN

Det här är partiernas siffror enligt SCB:s novembermätning 2022.

Inom parentes skillnaden sedan riksdagsvalet 2022.

* = statistiskt säkerställd förändring.

Socialdemokraterna: 34,6 (+4,3)*

Moderaterna: 18,9 (-0,2)

Sverigedemokraterna: 18,2 (-2,3)*

Vänsterpartiet: 7,6 (0,9)*

Centerpartiet: 5,4 (-1,3)*

Kristdemokraterna: 4,9 (-0,4)*

Miljöpartiet: 4,4 (-0,7)*

Liberalerna: 4,1 (-0,5)

Övriga partier: 1,9 (0,4)

Regeringsalternativen

S, V, MP, C: 52 procent (3,2)

SD, M, L, KD: 46,1 procent (-3,4)

Busch medger löftesbrott om högkostnadsskyddet

Gästar SVT:s 30 minuter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.