Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SCB:s mätning: Så tycker svenska folket

Sverigedemokraterna, med Jimmie Åkesson som ledare, ökar kraftigt i SCB:s partisympatiundersökning.
Foto: Sven Lindwall
Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och statsminister Stefan Löfven. Tillsammans skulle de få 33,5 procent av rösterna om det vore val i dag.
Foto: Janerik Henriksson/Tt
Moderatledaren Anna Kinberg Batra.
Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor. Kristdemokraterna fortsätter backa och ligger fortfarande under riksdagsspärren. De får nu stöd av 3,5 procent av väljarna om det vore val i dag.
Foto: Lisa Mattissonexp
Annie Lööf, ledare för Centerpartiet.
Foto: Sven Lindwall
Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet.
Foto: Christine Olsson/Tt
Jan Björklund, ledare för Liberalerna (tidigare Folkpartiet).
Foto: Johan Jeppsson
1 / 8

Här är nya rekordsiffrorna för Sverigedemokraterna.

Partiet ökar med 5,5 procentenheter i SCB:s nya partisympatiundersökning som presenterades på tisdagsförmiddagen.

Samtidigt backar Socialdemokraterna med 2,4 procentenheter till 27,6.

– Det är en dramatisk tid, säger Carin Jämtin, Socialdemokraternas partisekreterare, till TT.

När SCB:s partisympatiundersökning presenterades på tisdagsförmiddagen stod det klart att Sverigedemokraterna var de stora vinnarna. De ökar med 5,5 procentenheter till 19,9 från 14,4 i förra partisympatiundersökningen.

Jämfört med valet 2014 ökar SD med 7 procentenheter, då fick partiet stöd av 12,9 procent av väljarna.

Det är framför allt männen som lägger sina röster på SD. Partiet får stöd av nästan var fjärde man, 24,3 procent, medan det enbart är 15,4 procent av kvinnorna som skulle rösta på SD.

– Jag är helt övertygad om att situationen som har uppstått de senaste månaderna är något som vi som parti har tjänat på, även om vi inte bejakar situationen, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till TT och syftar på flyktingläget.

Han säger att han hade förväntat sig en ökning i SCB:s undersökning, men kanske inte så stor.

– Det sätter sannolikt stor press på övriga partier, att det finns ett växande stöd för våra åsikter, det är inte ett tak vi slagit i, säger han, och understryker att mycket nu också handlar om att behålla väljare, inte bara växa. 

S tappar

Socialdemokraterna tappar väljare och skulle enbart få stöd av 27,6 procent av väljarna om det vore val i dag jämfört med 30 procent i förra undersökningen.

– Sifforna ligger i linje med andra mätningar, men vi är ju inte nöjda, säger Carin Jämtin till TT.

Hon fortsätter:

– Det är en dramatisk tid, den här mätningen och andra visar på att vi har gått ner på senare tid. Men vi kan inte snegla på det, vi måste göra det både det som är rätt i dag och det som gör Sverige starkt för framtiden.

Rekordlåga siffror för MP

Oppositionspartiet Moderaterna tappar från i maj och ligger nu på 23,5 procent, i stort sett samma siffra som i valet 2014 då man fick 23,3 procent av rösterna.

– Jag tror att väldigt många människor känner en oro över hur flyktingkrisen hanteras. Vi har kommit till en tid då Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus och jag känner ett starkt stöd från väljarna för det, säger partisekreterare Tomas Tobé, M.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att Moderaterna och andra partier är tydliga och visar hur vi vill hantera flyktingkrisen.

Miljöpartiet backar också och får nu stöd av rekordlåga 5,9 procent av väljarna om det vore val i dag. I förra mätningen som gjordes i juni fick partiet 6,4 procent.  

– Vi ligger strax under vårt valresultat. Det tror jag handlar ganska mycket om att det har varit en höst där miljö- och klimatfrågorna har lyst med sin frånvaro, trots att vi har ett klimatmöte som inleds i dagarna. Det tror jag att många människor uppskattar att Miljöpartiet leder, men det har inte kommit fram så mycket i den politiska debatten, säger partisekreteraren Anders Wallner. 

Under november månad då mätningen genomfördes presenterade regeringen nya förslag för flyktingpolitiken. Men Anders Wallner tror inte att förslaget har hunnit påverka opinionen. 

– Överenskommelsen som vi har gått med på nu i dagarna tror jag inte har hunnit färja den här mätningen, Anders Wallner, och fortsätter: 

– Det är en uppgörelse som vi inte har gått med på för at vi tror att vi gynnas av det i opinionen. 

Vänsterpartiet får 5,5 procent i SCB:s undersökning. 

– Vi tycker att det är alldeles för lite. Jag tycker att det finns en slags paradox i att Sverige just nu har en speciell politisk situation där vi tar emot mycket flyktingar. Vi skulle verkligen behöva bygga bostäder, utbilda människor. Det är bara Vänsterpartiet som har en expansiv politik, säger partiets partisekreterare Aron Etzler. 

Han tror att en anledning till att partiet i den här mätningen inte hamnar högre är att de har varit dåliga på att möte väljarna i dessa frågor. 

– Debatten har handlat om partierna ska anpassa sig till SD och hur många människor som kan Sverige ta emot och det politiska spelet med uppgörelser med regeringen, säger Aron Etzler. 

Läget lika mellan blocken

Läget mellan de två blocken är nu precis lika visar den nya undersökningen. Regeringspartierna S och MP tillsammans med Vänsterpartiet får 39 procent, samma siffra får allianspartierna.

Kristdemokraterna fortsätter backa och ligger fortfarande under riksdagsspärren. De får nu stöd av 3,5 procent av väljarna om det vore val i dag.

– Det här visar att vi har en lång resa att göra för att nå högre nivåer. Oavsett hur mycket partierna tittar på opinionsundersökningar så tror jag att vi och alla andra parter måste ta fram förslag för en bättre integration, säger Acko Ankarberg, partisekreterare KD.

Hur kommenterar ni att KD hamnat under 4 procent?

– Det är en situation vi dessvärre brukar hamna i mellan valen. Förstås inte önskvärt och något vi måste ändra på genom relevant politik som svarar mot de utmaningar som finns, säger Acko Ankarberg.

Centern går försiktigt uppåt från förra mätningen, från 6,4 procentenheter i maj till 6,5 nu.

– Det är faktiskt den högsta siffran vi har fått på åtta år. Även om förändringen från förra mätningen är så stor så har vi steg för steg stärkt vår ställning i ett antal mätningar. Detta är väldigt positivt. Det är en turbulent tid i politiken och det känns bra att vi har ett stabilt stöd som steg för steg ökar lite, säger Michael Arthursson, partisekreterare C.

Valundersökningen har gjorts under perioden 2 till 25 november i år och totalt har 4972 personer svarat på undersökningen uppger SCB.

Mätningen görs två gånger per år efter beslut av riksdagen för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i landet. Undersökningarna genomförs i maj och november varje år

Den förra SCB undersökningen presenterades i början av juni och i den hade de rödgröna partierna ledningen med 43,2 procent av stödet jämfört med oppositionens 40,3 procent. 

Socialdemokraterna landade då på 30,3 procent i mätningen. Tillsammans med regeringspartnern Miljöpartiet, som fick 6,4 procent, fick man 36,7 procent av stödet. Räknar man in Vänsterpartiet i de siffrorna så hamnade det rödgröna stödet på 43,2 procent.

M ökade mest i våras

Moderaterna var det parti som ökade mest i SCB:s förra undersökning, de gick framåt med 1,9 procent till 25, 2 procent. Tillsammans med de övriga allianspartierna fick oppositionen totalt 40,3 procent av stödet. 

Sverigedemokraterna var då det parti som ökade näst mest efter Moderaterna, med 1,6 procent. De landade på 14,5 procent i mätningen. 

Mycket har hänt i svensk politik sedan den förra SCB-mätningen och hösten har varit turbulent för regeringspartierna. 

Regeringspartierna backar enligt Novus

I en färsk opinionsundersökning, Svensk Väljaropinion, som Novus sammanställer för Sveriges Radio Ekot framgår det att regeringspartierna backar. Skillnaden mellan blocken är i den mätningen liten men landar på en ledning för oppositionen på 39,3 procent jämfört med de rödgrönas 39,1.

Socialdemokraterna får 25,8 procent i den mätningen och Miljöpartiet som får 6,4 procent. Vänsterpartiet fick 6,9 procent. Den siffran är den lägsta MP fått sedan Novus började göra sina mätningar 2010 men är alltså identisk med SCB:s siffra från i somras.

Även Sverigedemokraterna ökar i den mätningen och landar på 19,1 procent. 

Så görs SCB:s undersökning

Statistiska centralbyrån genomför efter beslut av riksdagen partisympatiundersökningar för att belysa det aktuella politiska opinionsläget i landet. Partisympatiundersökningen genomförs i maj och november årligen sedan 1972. Sedan 1992 ingår inställningen till EU och från och med 1997 ingår även inställningen till EMU/Euron.

Vid varje undersökningstillfälle intervjuas ett urval om ca 9 000 personer per telefon. Statistiskt vetenskapliga metoder och urvalets storlek garanterar hög kvalitet i de redovisade skattningarna.

Vid varje undersökningsomgång publiceras partisympatiernas fördelning efter kön, ålder, civilstånd, antal barn, inkomst, region, socioekonomisk bakgrund, sysselsättningsstatus, sektor, fackföreningstillhörighet, boendeform, tätortsgrad, utbildningsnivå och utländsk/svensk bakgrund. Förutom detta skattas valresultatet om det vore riksdagsval idag och nettoflöden mellan på varandra följande undersökningar.

Källa: SCB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.