Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Raset för S – minskar med över 4 procentenheter

Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad: "Godkänt resultat".
Statsminister Stefan Löfven, S.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Nyamko Sabuni, partiledare för Liberalerna.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Partisekreteraren Lena Rådström Baastad tycker att Socialdemokraternas resultat är ”godkänt”. Med på bild är inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna rasar med 4,3 procentenheter i SCB:s nya mätning jämfört med mätningen i våras.

Samtidigt ökar M medan L ligger en hel procentenhet under riksdagsspärren.

– Vi ligger strax över vårt valresultat mitt i en tuff mandatperiod. Det tycker jag är ett godkänt resultat, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S). 


När du har läst hela texten får du gärna dela med dig av tankar och kommentarer i fältet längst ner.

Socialdemokraterna gick kraftigt framåt i SCB:s opinionsmätning i våras. Det förklarades med att allmän uppslutning kring regeringen under coronakrisen.

Men nu tappar S hälften av den ökningen.

– Det var väntat. S fick ett uppsving med coronakrisen. De backar nu men ligger fortfarande över valresultatet, säger statsvetaren Jenny Madestam I Expressen TV.

Två mätningar om året

Nu går S ner med 4,3 procentenheter, men är fortfarande det största partiet med 29,4 procent. 

Detta enligt SCB:s partisympatimätning som görs två gånger om året, i maj och november. Det är den största opinionsmätningen i Sverige och brukar därför få stor uppmärksamhet.

– Våren var ett exceptionellt läge. Nu ligger vi strax över vårt valresultat mitt i en tuff mandatperiod. Det tycker jag är ett godkänt resultat, säger partisekreterare Lena Rådström Baastad (S).

– Men just nu ligger inte fokus på våra opinionssiffror utan på det allvarliga läge vi befinner oss i när det gäller smittspridningen, säger hon.

M knappar in

Moderaterna knappar in och befäster sin ställning som näst största parti.  M lyfter med 2,3 procentenheter till 22,1 procent.

– Det bekräftar ett växande väljarstöd för M som vi sett sedan förra hösten. Det finns ett missnöje med regeringen och samhällsutvecklingen, säger partisekreterare Gunnar Strömmer (M).

– Vi har ett tydligt fokus på viktiga samhällsproblem som arbetslöshet och systemhotande kriminalitet. Vi är också samlingspartiet som inte är ängsligt för vem man talar med utan välkomnar alla som kan bidra till diskussionsbordet, säger han.

L under spärren

För Liberalerna, som haft det tufft i en rad mätningar, fortsätter det svåra läget. Partiet rasar med 2,5 procentenheter sedan valet och 0,3 procentenheter sedan SCB– mätningen i våras – vilket gör att man landar på 3,0 procent, en hel procent under riksdagsspärren.

– L rasar mest sedan valet, SCB bekräftar andra mätningar. Partiets läge är akut. Det gör Nyamko Sabuni och partiledningen oroliga, konflikten inom partiet blir inte lugnare, säger Jenny Madestam.

Partisekreterare Juno Blom (L) säger att partiet snart måste ge besked om var det står i regeringsfrågan.

”Mycket tufft läge”

– Det är dåliga siffror och ett mycket tufft läge för vårt parti. Vi har legat lågt i opinionen sedan regeringsbildningen. Att återskapa förtroende hos liberala och allmänborgerliga väljare tar tid, säger hon och fortsätter:

– Vi har också en förståelse för att Liberalerna i god tid före nästa val behöver ge ett tydligt besked om vem vi vill se som statsminister. 

Sverigedemokraterna ökar med 0,5 procentenheter jämfört med SCB:s mätning i våras och hamnar på 17, 6 procent. Samtidigt halkar man efter M i kampen om vem som är Sveriges näst största parti.

– SD har svårt att få genomslag efter invandring och lag och ordning inte ligger högt på den politiska dagordningen nu. Det är pandemin som dominerar, kommenterar Jenny Madestam.

Vänsterpartiet ökar med 1,1 procentenheter till 9,3 procent och är mycket nöjt med den framgången.

Bäst på 16 år

– Det är partiets bästa opinionssiffror på 16 år, i Stockholm bästa siffran någonsin. Vi ställer upp för att trygga jobb och välfärd, säger partisekreterare Aron Etzler (V).

Också Centerpartiet går framåt sedan i maj, man ökar med 1,6 procentenheter och hamnar på 7,6 procent. Kristdemokraterna minskar däremot med 1 procentenhet till 5,4 procent.

– Det är en speciell tid i svensk politik. Pandemin överskuggar med rätta det politiska samtalet. Det är en annan diskussion, svårt att komma igenom med politiska sakfrågor, säger partisekreterare Peter Kullgren (KD).

”Glada för lilla ökningen”

Miljöpartiet balanserar strax över riksdagsspärren och får 4,2 procent i SCB-mätningen, en ökning med 0,1 procentenheter. 

– Vi är glada för den lilla ökningen. Vi har ett jobb att göra för att vinna förtroende hos väljare som är engagerade för klimat, hållbarhet och jämlikhet, säger partisekreterare Märta Stenevi (MP).


Parti för parti

Partiernas siffror enligt SCB:s novembermätning.

Centerpartiet: 7,6 procent (+1,6 från SCB i maj) (-1 sedan valet 2018)

Liberalerna: 3,0 (-2,5), (-0,3)

Moderaterna: 22,1 (2,0), (2,2)

Kristdemokraterna: 5,4, (-1,0) (-0,9), 

Socialdemokraterna: 29,4, (-4,3) (1,1), 

Vänsterpartiet: 9,3, (1,1) (1,3)

Miljöpartiet: 4,2, (0,1), (-0,2)

Sverigedemokraterna: 17,6, (0,5), (0,1), 

Övriga: 1,5 (0,0)

Så gjordes undersökningen:

Mätningen genomfördes med ett riksomfattande slumpmässigt urval omfattande 9 173 i riksdagsval röstberättigade personer utan övre åldersgräns. Svar från dessa personer samlas in genom såväl telefonintervjuer som webbenkät.

Data samlades in under perioden 2 november till 26 november. Det totala antalet svarande är 4 692, vilket motsvarar 51,2 procent.

Frågan som ställdes var: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Källa: SCB


LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Oppositionen borde ha panik

LÄS MER: Liberalernas kris: ”Om Nyamkos ska bytas ut måste det göras nu”

LÄS MER: Torbjörn Nilsson: De borgerliga är offside i den nya skoldebatten

LÄS MER: Viktor Barth-Kron intervjuar Ulf Kristersson: ”Donald Trump är ingen stor konservativ tänkare” 


Se också: 

Statsvetaren om opinionssiffrorna där Liberalerna tappar stort.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.