Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SCB presenterar stora partisympatimätningen

Katastrof för partiet i SCB:s nya mätning.
Stefan Löfven.
Foto: JONAS EKSTROMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jimmie Åkesson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Ebba Busch.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Nooshi Dadgostar.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Märta Stenevi och Per Bolund.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nyamko Sabuni.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES
Per Bolund.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ulf Kristersson.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
1 / 11

Liberalerna får sina sämsta siffror någonsin i SCB:s stora partisympatiundersökning. 

Endast 2,5 procent uppger att de skulle rösta på L om det vore val i dag.

– Det är katastrof, säger en tung L-källa till Expressen.

Även Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren – medan C och SD ökar mest sedan förra mätningen.

Det är katastrofsiffror för Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni som presenteras i SCB:s stora partisympatimätning på onsdagen. 

Mätningen bekräftar det mönster som har setts i flera mindre mätningar under lång tid, trots vårens besked om att Liberalerna ska verka för en borgerlig regering, även om det kräver stöd från SD.

Endast 2,5 procent uppger att de skulle rösta på Liberalerna om det vore val i dag, vilket är den lägsta siffran någonsin för partiet i SCB:s mätningar, och innebär att de placerar sig en bra bit under riksdagsspärren.

”Kommer bli rejält stormigt”

En tung L-källa förutspår att det ”kommer bli rejält stormigt i partiet” efter dagens SCB-mätning och att ”striden nu kommer trappas upp” inför landsmötet i höst.

– Det är katastrof det här. Det här visar att våra väljare inte vill se en öppning till SD, och att man oroar sig för att liberala principer kommer äventyras med det besked partiledningen gett.

Den liberala riksdagsledamoten och partiveteranen Barbro Westerholm, som varit starkt kritisk mot Sabunis linje i regeringsfrågan, säger så här till Expressen med anledning av dagens kalldusch för partiet: 

– Jag är inte förvånad med tanke på de reaktioner jag fick från många efter partirådet och de många avhopp vi sett. Det är en utmaning nu att visa var de röda linjerna går, säger hon. 

Liberalerna tappar till Centerpartiet

Juno Blom, partisekreterare Liberalerna, uttrycker sig mer försiktigt.

– Det är klart att det är tråkiga siffror. Men när vi gjorde det vägval vi gjorde för ett par månader sedan så visste vi att det handlar om att vinna tillbaka borgerliga väljare. Över tid är jag övertygad om att vi kommer att återfå förtroendet. Det är dock inget man återfår över en natt, det är bara att kämpa på. Det är i motvind som draken lyfter, säger hon.

Nedgången för Liberalerna är statistiskt säkerställd och enligt SCB har L-väljarna flytt till Centerpartiet, som går starkt framåt i vårens mätning. Centern ökar med 1,9 procentenheter sedan förra mätningen och samlar nu 9,5 procent.

– Det ser bra ut för Centern, vi har ökat sedan förra mätningen och sedan förra året. Jag tror att många människor uppskattar att ha en röst i mitten av politiken som kan samarbeta med andra partier för att uppnå resultat. Det kommer vi att fortsätta med, säger partisekreteraren Michael Arthursson.

SD ökar: ”Glädjande”

Även Sverigedemokraterna ökar och får nu 18,9 procent av väljarnas stöd. Det är en statistiskt säkerställd ökning med 1,3 procentenheter sedan förra mätningen.

– Det är väldigt glädjande att vi går fram mest av alla partier. Jag tror att det beror på att vi i allt högre utsträckning kan prata om frågor som inte är corona, frågor som rör kriminalitet, invandring och pensioner. Jag tror att det stärker Sverigedemokraterna på regeringens bekostnad, säger gruppledaren Henrik Vinge.

Sverigedemokraterna är också största parti bland män. Samtidigt är skillnaden mellan könen den största: 26,9 procent av männen uppger att de skulle rösta på SD, medan motsvarande siffra bland kvinnor endast är 10,8 procent.

S fortsätter backa 

För Socialdemokraterna är siffrorna de motsatta, de är betydligt mer populära bland kvinnor. 32,5 procent av kvinnorna uppger att de skulle rösta på S, medan de bara har stöd från 23,8 procent av männen.  

Socialdemokraterna, som fick ett rejält uppsving i början av coronapandemin, fortsätter också att tappa i opinionen. De backar 1,2 procentenheter, en statistiskt säkerställd nedgång sedan förra mätningen, till 28,2 procent. 

– Det är ett resultat vi får vara nöjda med. Vi ligger stabilt kring vårt valresultat, som var 28,3 procent, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare för Socialdemokraterna.

Miljöpartiet under spärren

Regeringspartnern Miljöpartiet har länge balanserat runt riksdagsspärren, och hamnar strax under den i SCB-mätningen med 3,8 procent. Nedgången är dock inte statistiskt säkerställd. 

– Vi måste bli ett parti som blir bättre på att prata med väljare, inte bara till dem, säger Miljöpartiets nya partisekreterare Katrin Wissing om siffrorna.

Hon är övertygad om att partiet måste nå ut mer med sin politik och repeterar partiets hållning i en rad frågor, däribland klimatfrågor. Hon tror nu att partiet måste analysera vad man gör väl i de kommuner man går bra.

– Jag tror att vi kommer lyfta i opinionen.

Kristdemokraterna har också dragits med dalande opinionssiffror, men trots en statistiskt säkerställd nedgång på 0,9 procentenheter klarar sig KD över spärren med 4,5 procent.  

M och V ökar sedan valet

Varken Moderaterna eller Vänsterpartiet har några signifikanta förändringar i mätningen, men i förhållande till valresultatet har båda partierna gått framåt. Inte minst har Moderaterna ökat 2,6 procentenheter sedan valet 2018.

– Över tid har Moderaterna haft en kontinuerlig uppgång sedan hösten 2019, i små men säkra steg. Det bekräftas i den här mätningen. Jämfört med Socialdemokraterna, som vi konkurrerar om regeringsmakten med, så har de tappat 5 procentenheter sedan förra året. De kommer ut ur pandemin svagare, säger partisekreteraren Gunnar Strömmer.

Även Aron Etzler, partisekreterare i Vänsterpartiet, är nöjd:

– Det här är väldigt bra. Förra året slog vi rekord i SCB:s mätningar med 9,4 procent. Då hade vi Sveriges mest populära partiledare som stod på toppen av sin karriär. Att kunna ligga kvar på så höga nivåer med en ny partiledare som är relativt okänd, det är ett gott betyg för Nooshi Dadgostar och för partiet.

SCB-mätningen – om det vore val i dag

Partiernas siffror enligt SCB:s majmätning, förändring sedan mätningen i november inom parantes.

Socialdemokraterna: 28,2 procent (-1,2)*

Moderaterna: 22,4 procent (0,3)

Sverigedemokraterna: 18,9 procent (1,3)*

Centerpartiet: 9,5 procent (1,9)*

Vänsterpartiet: 8,9 procent (-0,4)

Kristdemokraterna: 4,5 procent (-0,9)*

Miljöpartiet: 3,8 procent (-0,4)

Liberalerna: 2,5 procent (-0,5)*

* Statistiskt signifikant förändring.

Regeringsalternativen:

S+V+C: 46,6 procent

M+KD+SD: 45,8 procent

S+C - M+KD+SD - V vågmästare: 37,7 - 45,8 - 8,9

S+V - M+KD+SD - C vågmästare: 37,1 - 45,8 - 9,5

S+V - M+KD+C - SD vågmästare: 37,1 - 36,4 - 18,9

LUF: ”Naymko är inte problemet – snarare politiken”

LUF:s ordförande Romina Purmokhtari har förtroende för Nyamko Sabuni som partiledare trots svaga siffrorna i SCB:s nya mätning.

Nordenskiöld: ”Siffrorna är ytterst allvarliga för Sabuni”

Expressens politikreporter Tomas Nordenskiöld om de senaste siffrorna från SCB.

Madestam: ”S har bekymmer, SD plockar väljare”

Statsvetare Jenny Madestam kommenterar SCB:s stora partisympatiundersökning.

Miljöpartiet under riksdagsspärren

Partisekreterare Katrin Wissing om tappet: ”Vi måste bli bättre på att prata med och inte till människor”.

SCB:s partisympatiundersökning

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.