Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SCB: Presenterar inte sådan statistik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Sven Lindwall

Statsminister Fredrik Reinfeldt får rött ljus för sitt uttalande om "etniska svenskar".

Begreppet är inget som Statistiska centralbyrån använder och existerar inte i formell mening.

- Man är ute på väldigt osäkert område, säger Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till Svenska Dagbladet.

Det var i samband med besöket på Växjöbagarna i måndags som Reinfeldt fick frågan om massarbetslöshet från nyhetsbyrån TT.

- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sa han då.

Svenska Dagbladets "Faktakoll" granskar citat och påståenden från politiker och andra makthavare och ger nu Fredrik Reinfeldt underkänt.

Begreppet "etniska svenskar" används nämligen inte i statistik eller i officiella sammanhang. Tvärtom är det ett osäkert begrepp att använda, enligt experter som SvD pratat med.

– Vi har uppgifter om var människor är födda, i vilket land man är född, och medborgarskap. Men vi har inga uppgifter om etnicitet och det är inte något vi presenterar i statistik, säger Stefan Lundgren, generaldirektör på Statistiska centralbyrån, till SvD.

"Ute på osäkert område"

Etnicitet är enligt lag en så kallad känslig personuppgift, vilket myndigheter inte får ta in information om, utan lagligt stöd.

- SCB har inget sådant lagligt stöd, så vi får inte föra den typen av uppgifter. Vi ser inte något behov av att göra det heller, säger Stefan Lundgren.

Även Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), anser att begreppet inte är väl definierat.

– Jag tycker inte att det är väl definierat, jag använder det därför aldrig. Man är ute på väldigt osäkert område.

– Jag vet inte vad Fredrik Reinfeldt avsåg, men talar man om infödda mitt i livet är det en bättre definierad grupp. Sedan tycker jag inte att man ska kontrastera svenskar mot invandrare. Vad lägger man i begreppet svensk?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.