Foto: Sven Lindwall
 Foto: Sven Lindwall

SCB: Presenterar inte sådan statistik

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt får rött ljus för sitt uttalande om "etniska svenskar".

Begreppet är inget som Statistiska centralbyrån använder och existerar inte i formell mening.

- Man är ute på väldigt osäkert område, säger Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, till Svenska Dagbladet.

Det var i samband med besöket på Växjöbagarna i måndags som Reinfeldt fick frågan om massarbetslöshet från nyhetsbyrån TT.

- Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sa han då.

Svenska Dagbladets "Faktakoll" granskar citat och påståenden från politiker och andra makthavare och ger nu Fredrik Reinfeldt underkänt.

Begreppet "etniska svenskar" används nämligen inte i statistik eller i officiella sammanhang. Tvärtom är det ett osäkert begrepp att använda, enligt experter som SvD pratat med.

– Vi har uppgifter om var människor är födda, i vilket land man är född, och medborgarskap. Men vi har inga uppgifter om etnicitet och det är inte något vi presenterar i statistik, säger Stefan Lundgren, generaldirektör på Statistiska centralbyrån, till SvD.

"Ute på osäkert område"

Etnicitet är enligt lag en så kallad känslig personuppgift, vilket myndigheter inte får ta in information om, utan lagligt stöd.

- SCB har inget sådant lagligt stöd, så vi får inte föra den typen av uppgifter. Vi ser inte något behov av att göra det heller, säger Stefan Lundgren.

Även Olof Åslund, generaldirektör vid Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), anser att begreppet inte är väl definierat.

– Jag tycker inte att det är väl definierat, jag använder det därför aldrig. Man är ute på väldigt osäkert område.

– Jag vet inte vad Fredrik Reinfeldt avsåg, men talar man om infödda mitt i livet är det en bättre definierad grupp. Sedan tycker jag inte att man ska kontrastera svenskar mot invandrare. Vad lägger man i begreppet svensk?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag