SCA:s vd Jan Johansson avgår

Publicerad

Skandalerna sänkte Jan Johansson.

SCA:s Vd och koncernchef meddelade under tisdagskvällen att han avgår till följd av avslöjandena kring jaktresor och det faktum att en åklagare nu granskar pengarullningen i industrijätten.

– Det är jättejobbigt naturligtvis, säger han till DN.

Men han går inte lottlös - utan med två årslöner på 22 miljoner kronor enligt SvD.

Samtidigt sker ytterligare ett tapp i toppskiktet sedan vice Vd Mats Berencreutz meddelat att han går i pension.

Den senaste tidens avslöjanden om frikostig representation och lyxresor och jakt tillsammans med revisorerna inom industrijätten SCA blev för mycket.

Först föll styrelseordföranden Sverker Martin-Löf efter att han avslöjats med att ha använt företagets privatjet för privatresor.

Nu uppger SCA att även koncernchefen och Vd:n Jan Johansson hoppar av.

Skälet:

Den hårda granskningen, och det faktum att en åklagare nu utreder pengarullningen inom företaget.

– De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras, säger Jan Johansson i pressmeddelandet som skickades ut under tisdagskvällen.

"Hade gärna fortsatt"

För Dagens Nyheter säger Jan Johansson att han bestämde sig under helgen och sedan kontaktade styrelsen, som kallade till ett möte.

– Man kan inte ha en vd som säger att han inte kan fokusera hundra procent på jobbet, säger han till tidningen och tillägger:

– Det är jättejobbigt naturligtvis. Jag hade gärna fortsatt att utveckla SCA, men man måste känna att man kan ge 100 procent av energin, passionen och tiden. Kan man inte det är man ingen bra ledare till slut.

Han vet inte vad han ska ta sig för härnäst.

– Just nu är jag ganska slut. Det är mycket känslor och sådana saker, säger han till DN.

Enligt ett gemensamt uttalande från styrelsen låter man meddela att hans avgång är beklaglig, men att de samtidigt har respekt och förståelse för att han inte kan leda organisationen under "rådande omständigheter".

– Samtidigt vill styrelsen understryka att det inte har framkommit någon ny information kopplat till pågående granskningar. Styrelsen har fortsatt stort förtroende för Jan Johansson, står det i uttalandet.

Får dubbla årslöner

Johansson står dock inte på bar backe i och med det förlorade jobbet.

Han får gå med två årslöner, eller 22 miljoner kronor enligt Svenska Dagbladet.

Magnus Groth tar nu över som Vd och koncernchef.

Han har tidigare varit chef för bolagets affärsenhet Consumer Goods Europe och har erfarenhet från Vd-poster inom börsbolag.

Bara minuter efter pressmeddelandet skickades ut meddelade SCA att bolagets vice Vd Mats Berencreutz går i pension.

Han ska enligt SvD också ha varit en del av det lukrativa systemet, och bland annat gjort flera resor i bolagets flygplan tillsammans med sin fru.

Beskedet var sedan tidigare känt i SCA:s styrelse.

Styrelsemedlemmen Roger Boström, med 25 B-aktier i företaget, säger att man fortfarande har förtroende för Jan Johansson - och skyller på en överdriven rapportering av medierna.

– Jag tror inte på allt det som står i tidningen. Det har väl inte varit så jättenyanserat, säger han.

Hur Jan Johanssons avgång kan påverka företaget duckar han för.

– Det vill jag inte kommentera.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag