Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SCA:s vd Jan Johansson avgår

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Skandalerna sänkte Jan Johansson.

SCA:s Vd och koncernchef meddelade under tisdagskvällen att han avgår till följd av avslöjandena kring jaktresor och det faktum att en åklagare nu granskar pengarullningen i industrijätten.

– Det är jättejobbigt naturligtvis, säger han till DN.

Men han går inte lottlös - utan med två årslöner på 22 miljoner kronor enligt SvD.

Samtidigt sker ytterligare ett tapp i toppskiktet sedan vice Vd Mats Berencreutz meddelat att han går i pension.

Den senaste tidens avslöjanden om frikostig representation och lyxresor och jakt tillsammans med revisorerna inom industrijätten SCA blev för mycket.

Först föll styrelseordföranden Sverker Martin-Löf efter att han avslöjats med att ha använt företagets privatjet för privatresor.

Nu uppger SCA att även koncernchefen och Vd:n Jan Johansson hoppar av.

Skälet:

Den hårda granskningen, och det faktum att en åklagare nu utreder pengarullningen inom företaget.

– De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras, säger Jan Johansson i pressmeddelandet som skickades ut under tisdagskvällen.

"Hade gärna fortsatt"

För Dagens Nyheter säger Jan Johansson att han bestämde sig under helgen och sedan kontaktade styrelsen, som kallade till ett möte.

– Man kan inte ha en vd som säger att han inte kan fokusera hundra procent på jobbet, säger han till tidningen och tillägger:

– Det är jättejobbigt naturligtvis. Jag hade gärna fortsatt att utveckla SCA, men man måste känna att man kan ge 100 procent av energin, passionen och tiden. Kan man inte det är man ingen bra ledare till slut.

Han vet inte vad han ska ta sig för härnäst.

– Just nu är jag ganska slut. Det är mycket känslor och sådana saker, säger han till DN.

Enligt ett gemensamt uttalande från styrelsen låter man meddela att hans avgång är beklaglig, men att de samtidigt har respekt och förståelse för att han inte kan leda organisationen under "rådande omständigheter".

– Samtidigt vill styrelsen understryka att det inte har framkommit någon ny information kopplat till pågående granskningar. Styrelsen har fortsatt stort förtroende för Jan Johansson, står det i uttalandet.

Får dubbla årslöner

Johansson står dock inte på bar backe i och med det förlorade jobbet.

Han får gå med två årslöner, eller 22 miljoner kronor enligt Svenska Dagbladet.

Magnus Groth tar nu över som Vd och koncernchef.

Han har tidigare varit chef för bolagets affärsenhet Consumer Goods Europe och har erfarenhet från Vd-poster inom börsbolag.

Bara minuter efter pressmeddelandet skickades ut meddelade SCA att bolagets vice Vd Mats Berencreutz går i pension.

Han ska enligt SvD också ha varit en del av det lukrativa systemet, och bland annat gjort flera resor i bolagets flygplan tillsammans med sin fru.

Beskedet var sedan tidigare känt i SCA:s styrelse.

Styrelsemedlemmen Roger Boström, med 25 B-aktier i företaget, säger att man fortfarande har förtroende för Jan Johansson - och skyller på en överdriven rapportering av medierna.

– Jag tror inte på allt det som står i tidningen. Det har väl inte varit så jättenyanserat, säger han.

Hur Jan Johanssons avgång kan påverka företaget duckar han för.

– Det vill jag inte kommentera.

DETTA HAR HÄNT

√ I november avslöjade Svenska Dagbladet att SCA:s vd Jan Johansson vid upprepade tillfällen tagit med sin fru på flygningar i bolagets privatjet i och utanför Europa. Hustrun hade även flugit ensam i planet. Resorna ska ha gått på miljon belopp, enligt SvD:s och analyssajten N360:s granskning.

√ Det visade sig att även SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf själv använt företagets tre flygplan för jaktresor, ibland ensam och ibland med sina hundar som enda medresenärer.

√ Flera näringslivstoppar har också fått resa med SCA:s privatjet, bland dem Anders Sundström, tidigare S-minister och vd på Folksam. Storbanken Nordeas vd Christian Clausen har årligen bjudits på bolagets jaktresor i Jämtland och Härjedalen.

√ I december beslutade SCA:s styrelse att resorna skulle granskas av revisionsfirman PWC. Sedan det avslöjats att representanter för revisionsbyrån själva rest med planet och varit med vid jakter, tillsattes oberoende utredare.

√ Sverker Martin-Löfs son ska också ha varit inblandad som rådgivare i miljardaffärer som SCA gjort.

√ Den 21 januari meddelade Sverker Martin-Löf att han lämnar sina styrelseuppdrag i SCA, industrivärden och SSAB.

√ Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om härvan.

√ Tisdagen den 10 februari meddelar SCA:s vd och koncernchef Jan Johansson att också han avgår.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.