Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Scaramucci: "Personer i Vita huset vill få bort Trump"

Anthony Scaramucci arbetade bara tio dagar som kommunikationschef innan han sparkades.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Det finns krafter inom Vita huset som verkar för att få bort Donald Trump, menar Anthony Scaramucci.Foto: PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP TT NYHETSBYRÅN

Flera personer i Vita huset vill få bort Donald Trump.

Det säger presidentens sparkade kommunikationschef Anthony Scaramucci i sin första intervju efter det att han förlorade jobbet.

Han anser att Trump bör göra sig av med chefsstrategen Steve Bannon – samtidigt är också presidentens stabschef John Kelly skeptisk till Bannon.

Finansmannen Anthony Scaramucci fick sparken som kommunikationschef i Vita huset efter bara tio dagar. Detta sedan han i en intervju gjort grova och vulgära utfall mot ett par av Donald Trumps ledande medarbetare, bland dem chefsstrategen Steve Bannon.

Nu talar Scaramucci ut för första gången sedan han avskedades. 

Han säger till ABC News att det finns krafter i Vita huset som vill bli av med Trump och att han redan har "nämnt några namn". Han säger att Trump bör "distansera sig" från personer som Steve Bannon.

Kelly kritisk till Bannon

Också John Kelly, Vita husets stabschef, är skeptisk till den kontroversielle Bannon, enligt CNN. Kelly anser att Bannon bara följer sin egen dagordning, säger källor i Vita huset till CNN.

Dessutom uttrycker nationelle säkerhetsrådgivaren H R McMaster tvivel om Steve Bannons förmåga i en intervju i NBC.

Samtidigt talar den sparkade kommunikationschefen Scaramucci klarspråk. Han säger att Trump måste "distansera sig" från Bannon och dennes högerextrema nyhetssajt Breitbart.

– Om presidenten verkligen vill genomföra den lagstiftning jag anser är så viktig för det amerikanska folket ... då måste han distansera sig från den sortens Bannonbart-nonsens, säger Anthony Scaramucci till ABC.

– Jag tror presidenten vet vad han ska göra med Steve Bannon, säger han.

Krafter i Vita huset motarbetar Trump

Scaramucci säger också att krafter i Vita huset motverkar Trumps intressen och vill få bort honom

– Det som händer i Washington ... är att presidenten inte är en representant för det politiska etablissemangets klass, så av olika anledningar har folk beslutat att de vill kasta ut honom, säger Anthony Scaramucci till ABC News.

– Jag tror att det finns element i Washington, också inne i Vita huset, som inte nödvändigtvis stöder hans intressen och dagordning, säger han.

Han tillägger att Trump bör ta in "fler lojalister" om han vill genomföra sin dagordning.

Steve Bannon.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Scaramucci intervjuas av programledaren George Stephanopoulus, som också han har varit kommunikationschef i Vita huset. Han hade den posten när Bill Clinton var president på 1990-talet.

Scaramucci, som förlorade jobbet i Vita huset efter att ha ringt upp en New Yorker-reporter och talat illa om flera av sina kolleger, säger att det finns personer inom administrationen som försöker försvåra presidentens arbete. 

– Presidenten har en väldigt klar bild av vilka det är som läcker inom Vita huset. Han har en väldigt klar bild av personerna som försöker underminera hans agenda och främjar sina egna intressen. 

 

LÄS MER: Scaramuccis försvar: "Var mest på skämt" 

 

På frågan om huruvida chefsstrategen Steve Bannon är en av dessa personer svarar Scaramucci "ja", men tillägger att "det är upp till presidenten att ta beslut". 

Kritiserar Trumps tal

Scaramucci kritiserar även Donald Trumps reaktion på lördagens våldsamma, högerextrema demonstration i Virginia.

I ett kort uttalande på lördagen sade presidenten att han fördömde hatet på "många sidor":

– I starkast möjliga termer fördömer vi hatet, intoleransen och våldet på många sidor. Många sidor.  

Scaramucci säger att han "inte hade rekommenderat det uttalandet".

– Jag tycker att han hade behövt vara mycket hårdare. Med den slags moraliska auktoritet som en president har måste man tala klarspråk om sådant. 

Även Virginias borgmästare, demokraten Michael Signer, är kritisk till Trumps uttalande – som han menar var uppmuntrande mot vit makt-aktivisterna snarare än fördömande. 

– Kolla på hans kampanj, säger bormästaren.

https://twitter.com/Scaramucci/status/896735143272083456

Trumps uttalande försvaras dock av flera representanter från Vita huset. En av dessa är hans säkerhetspolitiska rådgivare Herbert Raymond "HR" McMaster.

– Presidenten har varit väldigt tydlig. Vi kan inte tolerera den här typen av fanatism, den här typen av hat. Och det han gjorde var att säga åt alla amerikaner att ta ställning mor det, säger McMaster enligt CNN.

Kommenterar samtalet som ledde till avsked

Scaramucci kommenterade även sitt beryktade samtal med magasinet New Yorker – som ledde till att han fick sparken – i vilket han kallade Vita husets förre stabschef Reince Priebus för "paranoid och schizofren" samt sade att Steve Bannon "försöker suga sin egen kuk". 

Han säger att han trodde att han talade med reportern Ryan Lizza i förtroende.

– Jag fick så klart ta konsekvenserna. Jag önskar att de hade gett mig en tvål och bett mig tvätta munnen inne i badrummet och sedan gå vidare, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.