Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sayragul får pris för rapporterna om Xinjiang

Kinesiska aktivisten Guan besökte 18 städer i Xinjiang med en dold kamera
Sayragul Sauytbay flydde Kinas koncentrationsläger i Xinjiang.
Foto: Lars Narin
Nu har hon tilldelats Nürnbergs internationella människorättspris.
Foto: Lars Narin
Priset delades ut av Nürnbergs borgmästare.
Foto: Lars Narin

Kazakiska Sayragul Sauytbay flydde Kinas koncentrationsläger i Xinjiang.

2019 kom hon till Sverige.

Nu har hon tilldelats tyska Nürnbergs internationella människorättspris, rapporterar Kinamedia.

”För hennes beundransvärda mod i att rapportera om brotten mot de muslimska minoriteterna i Xinjiang-regionen,” löd juryns motivering.

Sayragul Sauytbay tilldelas priset för sin kamp för de etniska muslimska minoriteter som förföljs i Xinjiang, däribland kazaker och uigurer. Majoritetsbefolkningen i Kina kallas hankineser.

Hon kom till Sverige 2019 efter att ha flytt ett av den kinesiska statens koncentrationsläger i regionen. Hon har efteråt spridit sitt vittnesmål om de brott mot mänskliga rättigheter som pågår innanför lägrens väggar.

Under prisutdelningen i Nürnberg talade hon om straffarbetet och hur den kinesiska regimen raderar den kazakiska och uiguriska kulturen. Hon varnade även för regimens ambition att expandera globalt, enligt Kinamedia.

Jobbade som lärare

Prisutdelningen skedde bara dagar efter att ett flertal internationella medier publicerat tusentals bilder inifrån lägren i Xinjiang. Läckan är den största hittills. Den innehåller också de tydligaste bevisen för att Kinas påståenden om lägren – att de är till för utbildning och omskolning – är en lögn.

Materialet stärker i stället de rapporter som kommit från vittnen, människorättsorganisationer och FN:s organ för mänskliga rättigheter: Att det handlar om interneringsläger.

Innan Sayragul Sauytbay tillfångatogs jobbade hon som lärare i den etniskt kazakiska delen av Xinjiang. Hon lärde ut två språk: Mandarin och kazakiska.

Sauytbay har tidigare beskrivit omskolningen som pågår i Xinjiang i en intervju med TT:

– Fångarna undervisades för att sluta utöva den kultur som inte passade in i hankinesernas mönster. De tvingades lära sig Kommunistpartiets politik, hankinesernas traditioner och begravningstraditioner, och lyssna på vad president Xi Jinping sagt på de senaste partikongresserna, sa hon då.

Uiguren Nyrola Elimä berättar om förtryck i Kinas koncentrationsläger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.