Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sawsan, 32, riskerade straff om hon visade att hon sjöng

Kvinnokampen i Saudiarabien blomstrar
När Sawsan upptäckte musiken och operan möttes hon av motstånd från familjen. Inte för att familjen har något emot att hon utövar musikyrket utan för att de var rädda för samhällets reaktion.Foto: Privat

BEIRUT. I decennier behandlades kvinnan i Saudiarabien som ”mindre intelligent”.

Hennes ”kungarike” var begränsat till familjehemmet. 

Saudiarabiens första operasångerska berättar om rädslan och hoten innan hon vågade uppträda i sitt hemland. 

– Jag ska grunda ett operahus i Saudiarabien, säger operasångerskan Sawsan al-Bahiti till Expressen.

När operasångerskan Sawsan al-Bahiti, 32, ringer upp mig genom ett videosamtal svischar en nyhet med en bild förbi på datorskärmen. Det är den brittiska supermodellen Kate Moss. Hon är på en 24-timmars resa i världens största levande friluftsmuseum i al-Ula i nordvästra Saudiarabien. 

I en svart långklänning blir hon fotograferad för den världskända libanesiska modeskaparen Eli Mizrahis nya klädmärke Mônot. Moss står i öknen vid den forntida staden Madain Saleh och puffar likgiltigt på sin cigarett. Allt det som nämns här var för några få år sedan omöjligt att drömma om. Det var straffbart. 

– Före reformerna trodde jag aldrig att jag skulle kunna få bli en professionell operasångerska eller ens drömma om att kunna uppträda inne i Saudiarabien, säger Sawsan al-Baihti. 

Del av Saudiarabiens vision 2030

I april 2016 godkände Saudiarabien kronprins Mohammed bin Salmans framtida plan om att göra Saudiarabien oberoende av oljeintäkter. Landet började öppnas upp successivt och reformplanen som kallas för visionen 2030 märks tydligt i samhället. 

Till följd av den nya ekonomiska reformplanen infördes nya reformer som gjorde det lättare för saudier – framför allt kvinnor – att bli självständiga och oberoende av män. På några få år har kvinnor fått rätt till att bland annat köra fordon, rösta i lokalval, resa utan mannens tillstånd, bo ensam när hon blir myndig, och man har successivt avskaffat den religiösa polisen som jagade folk om de inte täckte sitt hår eller om de inte gick till moskéer på fredagsbön. 

Sawsan al-Baihti anser att prinsen har öppnat upp landet. Musikfestivaler, konserter, biografer och saudiska artister tar kliv in på världsscener. Och nu är Saudiarabien på väg att grunda ett operahus. Det uppdraget ska kungarikets första operasångerska Sawsan al-Bahiti spela en stor roll i. Men hennes resa till offentligheten har varit svår och oroande.

– Jag har inte själv valt att bli operasångerska, det är operan som valde mig. Förr spelade jag gitarr, pop- och rockmusik. 2008 började jag mina universitetsstudier i Förenade Arabemiraten. Jag gick en körkurs. Dirigenten upptäckte min talang som operasångerska. Jag gillade det och blev mer intresserad av att fortsätta. Jag fann min passion i operan, säger hon.

Sawsan al-Baihti anser att prinsen har öppnat upp landet. Musikfestivaler, konserter, biografer och saudiska artister tar kliv in på världsscener. Och nu är Saudiarabien på väg att grunda ett operahus.Foto: privat

”Allt skedde i hemlighet”

Hon är född och uppvuxen i det konservativa Saudiarabien. Landet har under decennier varit stängt och känt för att vara extremt religiöst. Dessutom har Saudiarabien fått mycket kritik av människorättsorganisationer för hanteringen av kriget i Jemen, för gripandet av samvetsfångar och för att ligga bakom exporten av den fanatiska läran inom islam.

Men på senare år har landet visat att man försöker göra upp med sitt förflutna. Sawsan upplevde hur det knappt gick att drömma om att spela musik när landet införde strikta shariaregler. 

När Sawsan upptäckte musiken och operan möttes hon av motstånd från familjen. Inte för att familjen har något emot att hon utövar musikyrket utan för att de var rädda för samhällets reaktion. En saudisk kvinna som uppträder på scen och sjunger opera var inte ens tänkbart – det stred både mot samhällets normer och även mot landet lagar. 

– Allt skedde i hemlighet. Jag var rädd att göra något som ansågs strida mot lagen. Religiösa polisen hade kunnat skapa problem för mig och skulle kunna leda till fängelsestraff om jag ens uppträdde offentligt, säger hon. 

”Jag hade en så stor passion men kunde inte visa det”

Även hennes familj var orolig för henne – för att folket och publiken inte skulle acceptera det. Därför gjorde hon inga offentliga framträdanden. Hon nöjde sig med att öva för sig själv hemma i Saudiarabien och på universitetet i Förenade Arabemiraten. 

2012 vågade hon göra sitt första framträdande i Dubai då hon sjöng opera för en yngre publik. Men hennes dröm var att kunna visa sitt hemland och sitt folk musikens skönhet. 

– Det var mycket svårt. Jag hade en så stor passion för operan men kunde inte visa det i Saudiarabien. Trots svårigheterna valde jag att fortsätta öva. Under tiden försörjde jag mig inom diverse yrken men jag fann inte lyckan.

”Nu kan kvinnan agera politiskt”

2018 tog hon beslutet att sluta jobba och sitta hemma. En 14-årig tjej som hon kände behövde få lektioner i röstträning. Då hade Saudiarabien börjat införa de nya reformerna som är kopplade till vision 2030.

– Saudiska samhället har nu börjat visa intresse för att få in kvinnor i ledande positioner. Nu kan kvinnan agera politiskt, vi har två kvinnliga ambassadörer och en som sitter i Shurarådet, (församlingen som lägger fram lagförslag till kungen och regeringen).

Sawsan märker en tydlig skillnad på synen på musiken mellan nya och gamla generationer. 

Saudiarabien och kulturdepartementet har nu beslutat om att landet ska grunda ett operahus. Sawsan kommer att ha en ledande roll i projektet.Foto: Privat

– De unga stöder mig för fullt. De är stolta och visar intresse för musik och för kreativitet. Det händer att man hör från äldre att det jag gör strider mot normerna och är ”haram”. Men, det gamla sättet att se på saker och ting håller på att försvinna, säger Sawsan. 

”Är inte rädd för det extrema tänkandet”

Saudiarabien och kulturdepartementet har nu beslutat om att landet ska grunda ett operahus. Sawsan kommer att ha en ledande roll i projektet. 

– Jag är övertygad om att den saudiska kvinnan kommer att finnas i ledande positioner framöver. En av mina drömmar är att vi börjar se kvinnliga ministrar. Jag är inte rädd att extrema tänkandet kommer att komma tillbaka. Det är bakom oss nu, säger hon. 

 

Sawsan al-Bahiti

Namn: Sawsan al-Bahiti

Yrke: Saudiarabiens första operasångerska

Ålder: 32

Drömmer: Fler ledande positioner för kvinnor i Saudiarabien 

Ny kritik mot oväntade beskedet: ”Inget demokratiskt beslut”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.