Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiske kungen  Abdullah är död

Foto: Brendan Smialowski

Den saudiske kungen Abdullah har avlidit.

Nu hyllas han för sina reformer för yttrandefrihet och kvinnors rättigheter.

Redan under eftermiddagen hålls hans begravning – dit många världsledare förväntas komma.

Flera stora medier rapporterade på onsdagsnatten svensk tid att diktaturen Saudiarabiens kung Abdullah bin Abdulaziz al Saud avlidit. Några timmar senare kom ett officiellt uttalande där man bekräftade att den 90-årige ledaren dött, skriver BBC.

Kung Abdullah hyllas nu av flera världsledare som en vän av försiktiga reformer och fred, men frågan är om de som inte bor i närområdet hinner till hans begravning. Den är nämligen planerad till i dag.

Stora ledare väntas delta

Klockan 13 svensk tid ska ceremonin äga rum i moskén Imam Turki Bin Abdullah Grand. Tusentals förväntas dyka upp för att ta farväl av den saudiske kungen, däribland regeringsledare från kringliggande länder, uppger CNN. Men kanske även den amerikanske presidenten Barack Obama, som för tillfället befinner sig i Indien.

Obama framförde i natt sina och landets kondoleanser till Saudiarabien.

– Det är med stor respekt som jag uttrycker mina personliga kondoleanser och det amerikanska folkets sympati till Kung Abdullahs familj och Saudiarabiens folk, säger Obama i ett uttalande.

Under de kommande dagarna ska landets vicepresident Joe Biden åka till Saudiarabien med amerikansk delegation för att hedra den avlidne kungen, rapporterar AP.

"Reformvänlig"

Den saudiske kungen Abdullah betraktades på hemmaplan som en reformvänlig kung, som bland annat utlovade mer rättigheter för kvinnor, skriver BBC. Men samtidigt som han moderniserat landet har kritiken mot dess hårdföra styrning fortsatt.

Landet kritiseras kontinuerligt för övergrepp mot befolkningen, kvinnodiskriminering och bristande yttrandefrihet. Dessutom tillåts ingen kritik mot kungafamiljen eller islam.

Abdullah har innan sitt frånfälle befunnit sig på sjukhus där han behandlats för bland annat lunginflammation. Nu tar kronprinsen Salman, Abdullahs 77-årige halvbror, över hans post.

Goda kontakter med USA

Kung Abdullah blev kronpris i Saudiarabien 1995. Han förde landet i en mer liberal riktning och närmade sig väst och USA.

Efter attackerna mot World Trade Center 2001 besökte Abdullah USA:s dåvarande president George Bush. Merparten av flygplanskaparna som utförde terrorattacken kom från Saudiarabien och Abdullah var starkt delaktig i de kommande årens jakt på terrorister. Han såg bland annat till att få bort al-Qaida från Saudiarabien.

Samtidigt ser många arabiska demokratiaktivister västvärldens relation till Saudiarabien som höjden av hyckleri. Saudiarabien är USA:s allierade i kriget mot terrorism, men det finns uppgifter om att landet under kung Abdullah blivit världens främsta ekonomiska sponsor av internationell terror, uppger Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.