Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saudiske kronprinsen pekas ut för mordet på Jamal Khashoggi

Senator Bernie Sanders var en av de som deltog i omröstningen.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu protesterar den amerikanska senaten mot mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

Detta genom att rösta för att dra tillbaka amerikanskt militärbistånd till Saudiarabiens krig i Jemen – och fördöma den saudiske kronprinsen, skriver Washington Post.

Ett bakslag för president Donald Trump. Han försvarar ju fortfarande Mohammed bin Salman – mannen som pekats ut som den som ligger bakom det bestialiska mordet.

Det var en majoritet av senatens ledamöter –  56-41 – som under torsdagen röstade för ett minskat militärt bistånd till saudiernas långtgående krig i grannlandet Jemen.

Samtidigt skickade senatorerna ett tydligt missnöjesbudskap till Donald Trump och hans administration.

 

 

De pekar ut den saudiske kronprinsen

Senatorerna röstade även för en resolution, som dock inte är bindande, men som pekar ut den saudiske kronprinsen som personligt ansvarig för mordet på journalisten Jamal Khashoggi. 

– Jag tror absolut att om kronprinsen stod framför en jury här i USA hade det tagit mindre än 30 minuter för honom att dömas till mord, förklarade den republikanske senatorn Bob Corker för amerikansk press i tisdags.

Mohammed bin Salma pekas ut som den som ligger bakom mordet på Jamal Khashoggi.Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

”Måste hållas ansvarigt”

Efter torsdagens omröstning menade den republikanske senatorn Eliot L Engel:

– De (det saudiska kungahuset) måste hållas ansvarigt. Det vi visade vid dagens omröstning är att republikanerna och demokraterna är redo att återgå till att arbeta med en president - och ibland mot en president.

Onsdagens resolution uppmanar även Saudiarabien att ”moderera dess alltmer oberäkneliga utrikespolitik”.

”Saudiarabien i lömsk gruppering”

Senator Robert Menendez från New Jersey sade till The New York Times:

– Saudiarabien har nu gått med i en lömsk gruppering tillsammans med Nordkorea, Ryssland och Iran i och med mordet på Jamal Khashoggi. Du kan inte köpa vår tystnad genom vapenhandel. 

Menendez är även den högst uppsatta demokraten på senatens kommitté för utrikesrelationer. 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.