Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har skrutit om att han har Jared Kushner "lindad runt sin lillfinger". Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS/IBL POLARISSaudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har skrutit om att han har Jared Kushner "lindad runt sin lillfinger". Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har skrutit om att han har Jared Kushner "lindad runt sin lillfinger". Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS/IBL POLARIS
Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner uppges ha en mycket nära relation till Mohammed bin Salman. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNDonald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner uppges ha en mycket nära relation till Mohammed bin Salman. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trumps svärson och rådgivare Jared Kushner uppges ha en mycket nära relation till Mohammed bin Salman. Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Saudiske prinsen: Kushner är lindad runt mitt lillfinger

Publicerad

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har Jared Kusnher "lindad runt sitt lillfinger".

Saudiarabiens blivande kung ska ha skrutit om sin relation med Donald Trumps svärson under ett samtal med sin motsvarighet i Förenade Arabemiraten – Mohammed bin Zayed, rapporterar CNN och hänvisar till The Intercept. 

Som en av Donald Trumps närmsta politiska rådgivare blev Jared Kushner i ett tidigt skede utsedd till att medla fred i Mellanöstern. Huvuddelen av sitt fokus har Kushner lagt på Mohammed bin Salman och den makten ska den saudiska kronprinsen ha utnyttjat.

Förra året gjorde Kushner ett oanmält besökt i Riyadh och träffade då Mohammed bin Salman. Källor uppger för The Intercept att Trumps svärson under mötet ska ha diskuterat de saudiska ledare som inte är lojala mot kungafamiljen med kronprinsen.

– De båda prinsarna ska ha stannat upp till nästan fyra på morgon flera nätter och utbytt historier och planerat strategier, rapporterade Washington Posts reporter David Ignatius så.

Även president Donald trump har träffat den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman.Foto: KEVIN DIETSCH / CNP / POLARIS/IBL POLARIS

Mohammed bin Salman: Har Kushner "lindad runt lillfingret"

En person "som har kontinuerlig kontakt med de styrande i Saudiarabien och Förenade Arabemiraten" hävdar att Mohammed bin Salman efter mötet med Kushner ska ha skrutit och sagt att han har honom "lindad runt sitt lillfinger" till Förenade Arabemiraten kronprins Mohammed bin Zayed, rapporterar CNN. 

Enligt samma källor ska Kushners uppgifter om de illojala sudiska ledarna även ha funnits med i den dagliga information (President's Daily Brief) som presenteras för presidenten varje morgon.

Trumps rådgivare och svärson har förlorat sin behörighet att ta del av den typen av hemligstämplade underrättelserapporter. Även fler andra medarbetare med tillfällig säkerhetsklassning nedgraderades i samma veva.

 

LÄS MER: Här sover prinsarna på golvet i "Ritz-fängelset" 

 

Ministrar och prinsar gripna i stort korruptionstillslag

Bara en vecka senare beordrade Mohammed bin Salman gripandet av elva prinsar, fyra sittande ministrar och tio tidigare ministrar. Rent formellt misstänktes de för korruption men enligt andra bedömare handlade tillslaget om att säkra makten åt kung Salman genom att utmanövrera fiender bland andra egna familjemedlemmar. De gripna hölls fängslade på det det anrika hotellet Ritz Carlton i Riyadh. 

– Det vi gjorde i Saudiarabien var extremt nödvändigt. Alla åtgärder som vidtogs var i enlighet med rådande lag, sa kronprinsen då i en intervju med CBS.

Uppgifterna om Kushner kommer bara en månad efter att Washington Post rapporterade om att minst fyra länder – Mexiko, Kina, Israel och Förenade Arabemiraten – ska ha diskuterat hur de kunde utnyttja Kushners affär invecklade affärsarrangemang, brist på erfarenhet och ekonomiska problem för att manipulera honom.

 

LÄS MER: Stora bakslaget för Trumps svärson 

Donald Trump och Jared Kushner.Foto: ETTORE FERRARI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Mohammed bin Salman och Jared Kusnher har nära relation

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och Jared Kusnher uppges ha en mycket nära relation och Trumps svärson spelade en mycket viktig roll när kronprinsen besökte Vita huset den här veckan. I samband med att den saudiska kungen, kung Salman, tidigare i år delegerade viss makt till sin son så ska deras relation ha stärkts ytterligare, rapporterar CNN. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag