Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saudiskandal gav
dyr PR-byrånota

Försvarsminister Sten Tolgfors avgick efter skandalen.
Foto: Robban Andersson

STOCKHOLM. När skandalen med vapenanläggningen i Saudiarabien rasade i mars anlitade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) krishanteringsrådgivare för över 300 000 kronor.

Väl använda skattepengar, anser kommunikationschefen Ann-Sofi Pejler Carlsson.

– Det skulle inte vara kostnadseffektivt att ha en kommunikationsverksamhet som är större dimensionerad för eventuella händelser. Det är egentligen ganska vanligt att man tar in expertis utifrån. Inom till exempel IT har man inte all expertis internt.

Kommunikationsrådgivning

Det var den 6 mars som Ekot avslöjade att FOI bildat bulvanföretaget SSTI för att samordna bygget av en anläggning för pansarvärnsgranater. Skandalen fällde försvarsminister Sten Tolgfors och den tidigare FOI-anställde grundaren av SSTI sade att pengarna för att starta bolaget var offentliga medel från FOI. En förundersökning om trolöshet mot huvudman pågår.

När nyheten blev känd anlitade FOI PR-firman Gullers Grupp. Fakturan, som TT tagit del av, för "mediesammanställningar/analyser" och "kommunikationsrådgivning" uppgår till 316 250 kronor inklusive moms.

Pejler Carlsson vill inte i detalj gå in på vilka råd som gavs, men säger att det rörde kommunikation externt och internt, när och hur man skulle gå ut med information.

TT: Tror du att det finns en risk att det uppfattas som att ni använder skattepengar för att dölja något för just skattebetalarna?

– Jag vet inte om det kan finnas en sådan risk, men jag tycker att det är viktigt för oss att kunna få sådan här extern hjälp när det blir extra efterfrågan som i det här fallet.

FOI kritiserades i samband med skandalen för brist på kommunikation – många medier ville intervjua generaldirektören Jan-Olof Lind, men han avböjde konsekvent.

– Vi försökte jobba med vår kommunikation så gott vi kan men det svåra var att mycket var omgärdat av sekretess, säger Pejler Carlsson.

"Helt horribelt"

Miljöpartiets ledamot i försvarsutskottet, Peter Rådberg, har tidigare varit starkt kritisk till de många turerna kring FOI och saudivapenaffären.

TT: Tycker du att det är okej att FOI valt att lägga de här pengarna på extern krishantering?

– Nej, självklart inte. Det är helt horribelt.

Peter Rådberg säger att han visserligen inte vet exakt hur FOI utnyttjat Gullers expertis.

– Men den före detta FOI-chefen, Lind, var ju hos oss på försvarsutskottet och han svarade inte på en enda fråga. Han redogjorde bara för ärendet generellt. Det gick inte att få någonting ur den karln.

"Smita undan ansvar"

– Det är anmärkningsvärt att de tar till en kommunikationsbyrå för att klara kriser, säger Torbjörn Björlund, Vänsterpartiets ledamot i försvarsutskottet.

TT: Hur tycker du att de klarade sig med kommunikationsbyråns hjälp?

– Inte bra. Men det som kommer upp i mitt huvud är att de försöker att dölja saker som de är rädda ska komma ut och att de då behöver hjälp att reda ut hur de ska dölja det.

FOI hänvisar själva till att mycket av det folk velat få svar på är belagt med sekretess.

– Det är en undanflykt. Jag tycker att det är fegt att gömma sig bakom sekretess. Det har präglat både det som Tolgfors gjorde och tyvärr också FOI:s agerande genom hela affären.

TT: Menar du att de ljuger om sekretessen?

– De kan alltid hitta sekretesskäl. Det bygger ju på deras egna värderingar. Men för mig känns det som ett sätt att smita undan ansvar. Det är möjligt att det var den här byrån som gav dem den strategin, att hela tiden försöka att mörka tills det försvinner iväg.

– Pratar man sanning och är noga med att hålla sig till reglerna, då behöver man ingen kommunikationskompetens utifrån.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.