Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Saudiska bloggaren Raif Badawi prisas

Raif Badawi sitter fängslad av den saudiska regimen för sina åsikter. Här från en ljusprotest utanför landets ambassad i London tidigare i år. Foto: Daniel Leal-Olivas

Den saudiska bloggaren Raif Badawi får årets Pressfrihetspriset som delas ut av Reportrar utan gränser.

Expressen livesände från organisationens sammanträde under den internationella dagen för pressfrihet.

– Nyheten kommer droppa ner till honom via väggarna av fängelset, sade en talesperson till familjen i samband med offentliggörandet.

2015 började med ett terrordåd och ett slag mot press- och yttrandefriheten.

Nio journalister sköts ihjäl på den franska satirtidningen Charlie Hebdo efter att terrorister trängt in på redaktionen. I dag uppmärksammas den internationella dagen för pressfrihet, en markering som tillåter till tillbakablick och nulägesrapport.

Och läsningen är fortsatt dyster.

Dyster läsning

I fjol, rapporterar TT, var det svartaste på över tio år för världens journalister. Endast en av sju människor lever i länder där pressfrihet är garanterad.

Expressen var under söndagseftermiddagen på plats och livesände under Reportrar utan gränsers utdelning av Pressfrihetspriset. Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser, började med att beskriva sitt uppdrag – innan årets nyhet skulle presenteras.

– Vi fördömer de övergrepp som sker, när de sker, sade han.

– Vi ger ekonomiskt och moraliskt stöd till reportrar som är i situationer där de saknar fulla rättigheter.

Han talade även om det som kom att starta 2015: Det besinningslösa våldsdådet i Frankrike som bäst kan beskrivas som ett frontalangrepp mot den fria pennan.

– Attacken mot var inte bara en attack mot en enskild redaktion. Det var en attack mot det öppna, fria samhället. Vi har en situation där vi kan lockats till att kompromissa med de värden som vi har, sade Lundqvist.

Årets vinnare av Pressfrihetspriset

Sedan presenterade man årets mottagare av Pressfrihetspriset, ett pris som kom till 2003 i ett försök att uppmärksamma individer och organisationer som har utmärkt sig under året – och satt fokus på press- och yttrandefrihet. Symptomatiskt tilldelades det i år en person fängslad just för sina åsikter, nämligen den saudiska bloggaren Raif Badawi.

Badawis situation har uppmärksammats stort internationellt efter att han fängslades av den saudiska regimen. En regim som inte bara valt att stänga in honom, Badawis har även pryglats offentligt – till den gräns att man fruktat för hans liv.

– Nyheten kommer droppa ner till honom via väggarna av fängelset, sade en talesperson till familjen, i samband med offentliggörandet.

Man hälsade även att han uppgavs vara glad för det stöd som omvärlden riktat mot honom. Eftermiddagen avrundades sedan med ett panelsamtal där bland andra Bitte Hammargren samt Urban Hamid medverkade.

Ginna Lindberg, utrikeschef på Ekot, poängterade under samtalet att det varit ett fruktansvärt kämpigt år för radions korrespondenter.

– En av våra medarbetare är i Syrien just nu, och hon kommer bara in i vissa delar av landet, sade hon.

– Trots att vi är en så stor organisation finns det områden som vi inte kan besöka för att det anses vara för farligt. Det är extremt svårt. Det är väldigt frustrerande.

Hon tillade samtidigt att det, runtom i världen, satts i system att ge sig på journalister. Ett systematiskt och i många fall effektivt handlande från de som inte vill att fler röster än en ska spridas.