Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudikvinnornas dolda protest – här bryter de mot klädregeln

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Under hashtaggen "inside-out abaya" protesterar tusentals muslimska mot klädesplagget abaya.
Foto: Twitter
Kvinnorna menar att de känner sig tvingade att bära den långa svarta rocken.
Foto: Twitter
Saudiarabien är ett av världens mest restriktiva länder mot kvinnor. Tills relativt nyligen var det även förbjudet för kvinnor att köra bil.
Foto: Shutterstock

Tusentals muslimska kvinnor i Saudiarabien protesterar.

Under hashtaggen "inside-out abaya" har de på Twitter postat bilder där de bär den långa svarta rocken abaya ut och in – ett plagg många känner sig tvingade att ha på sig.

– Ingen förtjänar att bli tvingad att bära ett visst klädesplagg, säger Waid, 21.

Saudiarabien är ett av världens mest restriktiva länder mot kvinnor. Kvinnor behöver exempelvis tillstånd från en manlig förmyndare för att resa, gifta sig och skriva in sig vid en högskola. 

Tills relativt nyligen var det även förbjudet för kvinnor att köra bil – men nu har man lättat på den lagen. 

https://twitter.com/tusopya/status/1061539416022368256

Det finns även restriktioner för kvinnor när det kommer till klädsel. Ett av de plagg som många kvinnor känner sig tvingade att bära är en abaya, en lång svart rock, och nu har en ovanlig protest tagit form på Twitter under hashtaggen "inside-out abaya" (abaya ut och in), skriver The Guardian. 

"Ingen förtjänar att bli tvingad att bära ett visst klädesplagg"

Tusentals muslimska kvinnor har postat bilder på sig själv där de bär det traditionella plagget ut och in i protest mot den strikta klädkoden.

– Många feminister deltar i det här uppropet och jag gick med jag också eftersom jag står bakom budskapet. Ingen förtjänar att bli tvingad att bära ett visst klädesplagg, säger Waid, 21, till Buzzfeed News. 

https://twitter.com/ElFasla/status/1062314102947766273

Aktivisten Nora Abdulkarim är ännu en av de tusenentals saudiska kvinnor som uttalat sig om protesten.

– Eftersom saudiska kvinnor är oändligt kreativa har de kommit på en ny form av protest. De postar bilder på sig själva med sina abayas ut och i en tyst protest mot att tvingas bära dem.

https://twitter.com/temedusa/status/1061484568346312704

Kronprins Mohammed bin Salman: "Inget tvång"

Styrande kronprins Mohammed bin Salman sa i en intervju i mars i år att kvinnor inte är tvungna att bära aybaya men att både män och kvinnor ska klä sig anständigt och respektfullt.

– Det betyder dock inte att de måste bära en svart abaya. Beslutet om vad som är anständigt och respektfullt är helt upp till kvinnorna själva att bestämma, sa kronprinsen då enligt  Buzz Feed News. 

De sociala attityderna har dock inte förändrats och många kvinnor känner sig fortfarande tvingade att bär plagget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.