Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Lisa MattissonCarola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Lisa Mattisson
Carola Lemne, vd för Svenskt Näringsliv. Foto: Lisa Mattisson
Margot Wallström och Mikael Damberg. Foto: Claudio Bresciani / TtMargot Wallström och Mikael Damberg. Foto: Claudio Bresciani / Tt
Margot Wallström och Mikael Damberg. Foto: Claudio Bresciani / Tt

Saudikrisen har redan kostat för näringslivet

Publicerad

Den diplomatiska krisen har redan fått konsekvenser för näringslivet.

Det framgick efter regeringens möte med näringslivstopparna – trots att uppslutningen var långt ifrån fulltalig.

– Jag är fortsatt orolig. Det gläder mig att regeringen tar detta på stort allvar, men det är en fortsatt allvarlig situation, sade Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, efter samtalen.

Enligt uppgifter till Expressen rådde krisstämning på näringsminister Mikael Dambergs och utrikesminister Margot Wallströms möte med näringslivstopparna. Regeringen är skärrad över hur de lyckats skapa negativa relationer inte bara till Saudi, utan den muslimska världen. De vädjade till näringslivet att lita på att de hade kontroll, men inget konkret kom ut. Det framkom mycket negativ kritik mot hur Wallström hanterat detta i jämförelse med Tyskland.

Vid 19.30 avslutades mötet, som det blev en glesare tillställning än vad man tidigare planerat för. Redan under morgonen rapporterades det om att många nobbat regeringens inbjudan till att diskutera det ansträngda läget med Saudiarabien och arabvärlden. I går eftermiddag hade bara Martin Lundstedt, vd på Scania, affärsmannen Carl Bennet och Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv tackat ja, noterade SvD.

Försiktigt optimistisk

Det var även Lemne och Bennet som valde att stanna upp för att tala med pressuppbådet utanför Näringslivsdepartementet – där mötet hölls. Carl Bennet var försiktigt optimistisk och menade att de fick en god chans att informera regeringen om näringslivets syn på situationen.

– De här lyssnat och de har sagt att man är mycket intresserade av att normalisera förbindelserna och att man vidtar aktiviteter för att lyckas med det, sade han.

Han talade vidare om vikten om att fortsätta samarbetet med regeringen – och hålla i gång en dialog.

– Man får komma ihåg att vi varit i Mellanöstern länge. Vi har stor närvaro där, men man måste även se det från deras syn. En respekt är viktig att visa så att de ser att vi verkligen respekterar dem – och det gör vi och nu får vi uttrycka det och jobba stenhårt, sade Bennet.

Bör Margot Wallström be om ursäkt?

– Man kan uttrycka sig på ett sätt: att det som sagts blev misstolkat och att det inte var meningen att det skulle landa som det gjort, det tycker jag vore gynnsamt. Tyskarna använder ett annat sätt att prata med Saudiarabien, det fick ett bra slut.

Tar det på stort allvar

Carola Lemne, vd på Svenskt Näringsliv, var inne på ett liknande spår. Hon oroade sig över att utrikesministerns kritiker valt att se Sveriges agerande som ett angrepp på islam i största allmänhet. Ett missförstånd som hon var mycket angelägen om att klara upp.

– Jag upplever att regeringen tar det här på stort allvar. Man inser att det är en allvarlig situation, man både vill och har ett ansvar för att öppna upp dialogen, sade hon.

Hon menade samtidigt att regeringen visat stor förståelse för problematiken.

– Det uttrycktes ganska bra på mötet: först måste man dyrka upp dörren, sedan kan vi bidra på många olika sätt. Men förmågan att dyrka upp dörren det ligger hos regeringen. De satsar på att göra det, och vi kan bara hoppas på att de lyckas.

Har redan fått effekt

Hon berättade även att det dagliga arbetet, för de medlemmar som befinner sig i Saudiarabien, redan påverkats negativt.

– De företag som har affärer som ligger nära staten, och många har ju det i Saudiarabien, de märker av effekterna fortare. Jag hörde en detalj att har man någon chans att påpeka att man inte är svensk så tar man den. Man tycker att det är bra om man har en ägare som kommer någon annanstans ifrån. Det tror jag mer visar på känsloläget.

– På kort sikt ser vi att det redan har effekter. Möten ställs in, avtal skjuts upp. Sedan vad det till slut blir beror så klart på om regeringen klarar att få i gång en dialog, menade hon.

Är du hoppfull?

– Jag är fortsatt orolig. Det gläder mig att regeringen tar detta på stort allvar, men det är en fortsatt allvarlig situation.

"Ingen bra situation"

Under eftermiddagen talade Expressen med statsminister Stefan Löfven som var i Bryssel för torsdagens toppmöte med EU:s stats- och regeringschefer.

Krisen med Saudiarabien, och det faktum att visumen stoppats för affärsmän, kommenterade han med att regeringen tar problemen på allvar.

– Det är självfallet ingen bra situation det här. Vi vill inte ha den här situationen med Saudiarabien. Vi har varit tydliga hela tiden med att vi vill ha en bra relation med Saudiarabien, sade han.

Han tillade vidare att man nu jobbade systematiskt med att förbättra relationen med landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag