Kung Carl Gustaf. Foto: David SicaKung Carl Gustaf. Foto: David Sica
Kung Carl Gustaf. Foto: David Sica
Saudiarabiens kung Salman. Foto: Xinhua / PolarisSaudiarabiens kung Salman. Foto: Xinhua / Polaris
Saudiarabiens kung Salman.  Foto: Xinhua / Polaris
Kungen tillsammans med Saudiarabiens tidigare kung Abdullah.Kungen tillsammans med Saudiarabiens tidigare kung Abdullah.
Kungen tillsammans med Saudiarabiens tidigare kung Abdullah. 

Saudikännare: Kungen kan inte lägga sig i

Publicerad

Kungen ser med oro på den diplomatiska konflikten mellan Sverige och Saudiarabien.

På måndag ska han träffa utrikesminister Margot Wallström.

Men vilka möjligheter kungen har att påverka är oklart.

– Kungen har ingen formell roll i svensk utrikespolitik, han har ingen möjlighet att lägga sig i. För det medger inte konstitutionen, säger Thord Janson, Saudiarabienkännare.

Inför kung Carl Gustafs möte med utrikesminister Margot Wallström på måndag uttryckte kungen en oro över den svenska relationen med Saudiarabien.

Han uppgav samtidigt att han vill hjälpa till att komma fram till en lösning.

– Kungen är bekymrad över de senaste dagarnas händelseutveckling och tycker det är viktigt att ha en bra dialog och goda relationer länder emellan. Som Sveriges statschef vill kungen självklart bidra till att finna en lösning i den uppkomna situationen, skrev hovets informationschef Margareta Thorgren i ett sms under fredagen.

Hur det bidraget ska se ut kommenterar dock inte kungahuset i nuläget.

– Det diplomatiska tillvägagångssättet är inget som vi kan kommentera, säger Margareta Thorgren.

Inte heller Erik Boman, pressekreterare hos Margot Wallström, har velat kommentera vad som ska tas upp på mötet, som var inplanerat sedan tidigare.

Thord Janson är Saudiarabienkännare och doktorand vid globala institutionen på Göteborgs universitet.

"Konstitutionell kris"

Han säger att kungen enligt konstitutionen inte har möjlighet att blanda sig i svensk utrikespolitik.

– Det är lite känsligt hur kungen uttrycker sig för det kan uppfattas som att han har åsikter om svensk utrikespolitik. Det får han inte ha, säger Thord Janson.

Kan han kontakta Saudiarabien på något vis?

– Nej, jag kan inte se hur han ska kunna göra det. Konstitutionen medger inte det. Det finns en vänskaplig relation mellan svenska och saudiska kungahuset. Men han har ingen officiell roll i svensk utrikespolitik. Skulle han försöka ta på sig det skulle det uppstå en konstitutionell kris. Då tror jag hela riksdagen skulle bli bekymrad.

Thord Janson menar att det inte är konstigt att kungen som statschef uttrycker att han är bekymrad över situationen.

– Men jag har svårt att se att regeringen skulle be honom göra något. Han är inte tränad som diplomat, när det gäller någon form av förhandling eller medling. Men se det som en fin gest att han vill vara behjälplig om han kan, säger han.

"Viktigt symbolvärde för saudierna"

Men Patrick El-Cheikh, tidigare chef för Sveriges handelskontor i Riyadh, menar att kungen kan vara till hjälp för att lösa konflikten.

Det eftersom svenska kungafamiljen enligt hans erfarenhet är uppskattad av saudierna.

– Som jag ser det så är det i en sådan här konfliktsituation, så är det viktigt att man hittar gemensamma nämnare med det landet man vill lösa konflikten med. Det faktum att vi har en kungafamilj och är en konstitutionell monarki är en sak som saudierna uppskattar, säger Patrick El-Cheikh.

Han tror att både formella och informella vägar ska undersökas för att lösa situationen.

– Det är inte så att man skickar kungen för att lösa en diplomatisk knut. Det har mer ett symbolvärde som är viktigt för saudierna - att visa att man från svenskt perspektiv är angelägen om att försöka lösa problemen, säger han.

"Kungen kan opolitiskt bistå"

Margareta Thorgren säger på lördagen:

– Goda relationer och dialog är förutsättningar för förändring och utveckling.

Kommer kungen att kontakta det saudiska kungahuset?

– Det är inget jag kan kommentera i dagsläget.

På vilket sätt kan kungen hjälpa till i de diplomatiska relationerna med Saudiarabien?

– En av statschefens uppgifter är att företräda Sverige i relationer med andra länder. Det är bland annat detta som ligger till grunden för in- och utgående statsbesök. Utifrån det finns naturligtvis möjligheter för kungen att opolitiskt bistå i de här frågorna.

Har regeringen formellt bett om hjälp?

– Det är inget jag kan kommentera i dagsläget.

"Kan medverka i kontakter med andra länder"

Margareta Thorgren beskriver de svenska statsbesöken som "den högsta formen av ett möte mellan två länder".

– Det görs fyra statsbesök om året, två inkommande och två utgående. Det är formella möten på högsta nivå. Och självklart förhåller sig kungen till att han har en opolitisk roll.

Hon tillägger:

– Regering styr landet och statschefen företräder Sverige. Den här situationen handlar om relationer. Utifrån det finns det möjligheter för kungen, när han blir ombedd, att medverka i kontakter med andra länder.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag