STRIDSLEDNINGSCENTRAL. Den saudiska delegationen fick besöka en av Sveriges topphemliga stridsledningscentraler i Bålsta. "Det är härifrån man styr de svenska trupperna vid krig. Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in. Helt otroligt", säger en källa i försvarsmakten. Bilden är tagen i Sjöbevakningens stridsledningscentral i Musköberget. Foto: FÖRSVARSMAKTEN
STRIDSLEDNINGSCENTRAL. Den saudiska delegationen fick besöka en av Sveriges topphemliga stridsledningscentraler i Bålsta. "Det är härifrån man styr de svenska trupperna vid krig. Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in. Helt otroligt", säger en källa i försvarsmakten. Bilden är tagen i Sjöbevakningens stridsledningscentral i Musköberget. Foto: FÖRSVARSMAKTEN

Saudier fick se den hemliga bunkern

Publicerad

En delegation från Saudiarabien besökte Sverige för att titta på underjordiska anläggningar, enligt ett brev från ambassadör Jan Thesleff.

Expressen kan i dag avslöja att diktaturens representanter släpptes in i försvarsmaktens topphemliga strids­ledningscentral i Bålsta utanför Stockholm.

- Det är härifrån man styr de svenska trupperna vid krig. Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in, säger en källa i försvarsmakten till Expressen.

I går avslöjade Expressen att Ewa Björling skickat ett insmickrande brev och ett avtal till den saudiska prinsen och diktaturens inrikesminister Mohammed Nayef.

Tanken var att Sverige skulle leverera bland annat tusentals kameror och en underjordisk ledningscentral till diktaturen. Enligt dokument som Expressen tagit del av skulle detta användas för att övervaka befolkningen.

En svensk delegation bestående av myndigheter och företag åkte till Saudiarabiens huvudstad Riyadh för att träffa saudierna.

Besökte också Sverige

Expressen kan i dag publicera ett brev från den dåvarande ambassadören i Saudiarabien, Jan Thesleff, som visar att saudierna även besökte Sverige.

I ett brev till representanterna för det saudiska kungahuset, daterat 28 juni 2009, skriver Thesleff:

"Den prominenta delegationen från Saudiarabien, som besökte Sverige tidigare den här månaden, hade möjligheten att se och uppleva ett flertal underjordiska anläggningar, med olika funktioner".

En av de svenska underjordiska anläggningarna som saudierna besökte var försvarsmaktens topphemliga stridsledningscentral i Bålsta utanför Stockholm.

Här får ingen obehörig komma in.

- Där släpper vi inte in någon, säger Suvita Ballchand, informatör på försvarsmakten.

Men representanter för en av världens grymmaste diktaturer släpptes ändå in.

"Helt otroligt"

- Det är härifrån man styr de svenska trupperna vid krig. Du och jag får absolut inte komma in där, men de släpptes in. Helt otroligt, säger en källa i försvarsmakten.

Försvarsmakten bekräftar att det skett ett saudiskt besök 2009.

- Det har genomförts ett saudiarabiskt delegationsbesök 2009, säger Erik Lagersten, informationsdirektör i försvarsmakten.

Enligt Leif Högberg, militärhistoriker som driver tidningen Fort & Bunker, brukar man vidta speciella åtgärder för att skydda hemlig information vid ett sådant besök.

- Om de får komma in i kontrollrummet täcker man över känsliga detaljer eller stänger av skärmarna. Men jag har svårt att tro att de släppte in dem där, säger han.

Besöket ska enligt försvarsmakten ha skett inom ramen för det försvarssamarbetsavtal som tecknades 2005 mellan Sverige och Saudiarabien.

Fick de komma in till kontrollrummet?

- Det är reglerat vad som ska besökas och inte besökas. När vi har känsliga anläggningar så gör vi alltid avgränsningar för hur besöket genomförs. Det här är inget som sker varken naturligt eller vanligt, utan det är väldigt tydligt reglerat, säger Erik Lagersten.

Kan man komma på studiebesök?

- Det skulle jag bedöma som osannolikt.

Vad kan det finnas för skäl att släppa in någon, förutom att man jobbar där?

- Det kan vara service, underhåll eller att man behöver kunskap om anläggningen av brandskäl.

Men så länge det inte ligger i svenska intressen kommer man inte in?

- Nä, det skulle jag bedöma som osannolikt, säger Lagersten.

Saab, som var en del av projektet, bekräftade i går det som Ewa Björling inte ville prata om - att det rörde sig om övervakning.

- Om man vill kan man tolka att det rör sig om crowd control, men vi ser det som något positiv: att hjälpa alla muslimer att göra sin pilgrimsresa och komma hem utan skador, säger Lars Jernbäcker, programchef för civil security på Saab.

Han berättar också att Saab avbröt affären. Varför vill han inte säga.

"Vill inte gå in på det"

- Det kan finnas många olika skäl till att man avbryter, men vad det var i det här fallet vill jag inte gå in på.

Ewa Björling meddelade i går att alla andra regeringspartier var informerade om den planerade affären med Saudiarabien. Expressen har sökt parti­ledarna för FP, C och KD, men ingen har velat kommentera saken.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag