Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiarabien tillåter kvinnor att köra bil

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu tillåter Saudiarabien kvinnor att köra bil i landet. Bilden kommer från en video som 2011 släpptes av Change.org, där en saudisk kvinna kör som en del av en kampanj för att kämpa mot det tidigare förbudet.
Foto: HO / AP CHANGE.ORG
Saudiarabiens kung Salman bin Abdulaziz Al Saud.
Foto: SAUDI PRESS AGENCY HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nu tillåter Saudiarabien kvinnor att köra bil i landet, skriver New York Times. 

Uppgifterna har aviserats i statlig tv och bekräftas i ett uttalande från den saudiska nyhetsbyrån SPA.  

Anledningen: Saudiarabien vill förbättra sitt rykte i världen. 

Saudiarabien är ett av världens mest restriktiva länder mot kvinnor. Kvinnor behöver exempelvis tillstånd från en manlig förmyndare för att resa, gifta sig och skriva in sig vid en högskola. Det har också varit förbjudet för kvinnor att köra bil.

Men nu lättar man på lagen. Enligt New York Times kommer kvinnor nu att få köra bil. Kung Salman bin Abdulaziz har undertecknat beslutet. Anledningen till omsvängningen i frågan är att förbudet har gett landet dåligt rykte. 

Religiösa ledare och myndighetspersoner har tidigare försvarat lagen som förbjuder kvinnor att köra bil. Man har bland annat motiverat förbudet med att det skulle bli svårt för män i trafiken att se kvinnor i bilar bredvid dem.

Kommer ta tid att genomföra i praktiken

Andra har argumentera för att en lagändring skulle leda till en slags kollaps av den saudiska familjen, samt till promiskuitet. Enligt New York Times har en religiös ledare till och med hävdat att bilkörning kan skada kvinnornas äggstockar. 

Lagändringen börjar gälla nu, men kommer att ta tid att genomföra i praktiken. Saudiarabien saknar infrastruktur för att lära kvinnor att köra bli och att ta körkort. 

Enligt New York Times behöver polisen träna på att interagera med kvinnor – vilket de sällan gör i det hårt könssegregerade landet. 

En kommitté ska ge förslag på hur det hela ska genomföras på bästa sätt. 

Ny kronprins kan ligga bakom beslutet

Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor inte har fått köra bil, vilket förstås har föranlett skarp kritik. Landet styrs av den kungafamiljen och dess ministerråd – som i regel tar råd av religiösa ledare inför viktiga beslut. 

Något folkvalt parlament finns inte, däremot finns lokala beslutsförsamlingar. Det senaste lokalvalet, som hölls år 2015, var det första val där saudiska kvinnor fick rösta.   

I ett uttalande publicerat på den saudiska nyhetsbyrån SPA:s hemsida står det att lagändringen gällande bilkörningen "är förenlig med islamiska lagar". 

Omsvängningen kommer ett par månader efter att 32-årige Mohammed bin Salman utsetts till ny kronprins. Han uppges ha tryckt på för flera reformer av det här slaget, skriver New York Times. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.