Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Saudiarabien sponsrar muslimsk friskola i Sverige

Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den muslimska friskolan Alsalamskolan i Örebro har fått miljonbelopp av Saudiarabien.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Bidragen har gått via stiftelsen Al-Risalah som driver skolan och som äger moskéer på Island och i Norge, avslöjar SvD:s reporter Frida Svensson.

Svenska Dagbladet skriver att Saudiarabien länge försökt bli en maktspelare utanför landets gränser –  med det långsiktiga målet att sprida en mycket konservativ tolkning av islam, mer känd som wahhabism eller salafism.

SvD granskar Al-Risalah skandinaviska stiftelse som driver den muslimska grundskolan Alsalamskolan i Örebro.

Skolan har fått skarp kritik av Skolinspektionen under flera år, bland annat gällande könsuppdelning under lektioner, skriver SvD.

1,8 miljoner kronor

– Skolverksamhet är viktigt för saudierna eftersom man vill exponera den rätta läran för unga muslimer och barn så att de tidigt kan leva efter den, säger Aje Carlbom, docent vid Malmö universitet till tidningen.

Fram till slutet av 2017 var den saudiske schejken Abdulrahman Al-Akeel, som är bosatt i Saudiarabien, ordförande i stiftelsen. Enligt SvD:s källor är han "utsänd imam" från Saudiarabien för att säkerställa att den wahhabitiska läran lärs ut.

I den saudiska onlinetidningen Sabq berättar schejken om stiftelsen och riktar sig till det saudiska kungahuset och tackar för ”1 miljon riyal som skänktes specifikt till Örebroskolan"”, motsvarande ungefär 1,8 miljoner svenska kronor, skriver SvD.

Bekräftar finansieringen

I onlinetidningen säger Abdulrahman Al-Akeel bland annat att pengarna bidrar till att "förmedla den sanna bilden av islam och dess storhet och främja dess positiva roll" bland muslimska minoriteter.

SvD har pratat med Hussein Aldaoudi, som i dag är ordförande för stiftelsen. Han bekräftar att Alsalamskolan finansierats av Saudiarabien.

– Stiftelsen har tagit emot bidrag för att bygga lokaler för skolverksamhet endast en gång från Saudi. Det kom från regeringen. Bara en gång, säger han till SvD.

”Kritiken är överdriven”

Han är noga med att påpeka att stiftelsen är mot all form av "extremism och terrorism" och säger i intervjun med SvD att oron över saudiskt inflytande i Sverige är överdriven.

– Jag respekterar att dessa åsikter finns, men jag tycker att kritiken är överdriven. Saudiarabien har stöttat projekt i flera stora städer i Europa och de ser det som en plikt att stötta minoriteter för att de ska integreras och vara aktiva medborgare, säger Hussein Aldaoudi till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.