Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Saudiarabien: Raif Badawi ska piskas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Saudiarabiens högsta rättsinstans har fastslagit domen om 1 000 piskrapp och tio års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi.
Foto: Daniel Leal-Olivas
Många människorättsorganisationer har också brännmärkt domen och USA har uttryckt "stor oro" och manat Saudiarabien att ändra den.
Foto: Gero Breloer

Saudiarabiens högsta rättsinstans har fastslagit domen om 1 000 piskrapp och tio års fängelse mot bloggaren och människorättsaktivisten Raif Badawi, rapporterar BBC.

Fallet utlöste en djup diplomatisk kris mellan Saudiarabien och Sverige.

– Det här beslutet har chockerat mig, säger Insaf Haidar, bloggarens fru, till AFP via telefon från Kanada om söndagens besked.

Badawi dömdes i fjol i en lägre instans för att bland annat ha smädat islam till tio års utreseförbud, tio års fängelse, motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor i böter, samt 1 000 piskrapp.

I januari fick 31-åringen sina första 50 piskrapp – vilket liksom domen som sådan utlöste en flod av internationell kritik. Inte minst blev utrikesminister Margot Wallströms (S) omdöme om piskningen som "närmast medeltida metoder" uppmärksammat och ledde till en djup politisk kris mellan Sverige och Saudiarabien.

Många andra regeringar och människorättsorganisationer har också brännmärkt domen och USA har uttryckt "stor oro" och manat Saudiarabien att ändra den.

En källa uppger nu för AP att det ännu är oklart om den nya domen också inkluderar ytterligare piskrapp eller om dessa slopas.

Klart är att domen inte kan överklagas till högre instans, men eventuellt kan den saudiske kungen gå in och häva den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.