Satte fast bröstvårtor
på kroppen – i protest

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Fotografen Caique Silverio förklarar att projektet väcker starka känslor.
Foto: Caique Silverio
Foto: Caique Silverio
Foto: Caique Silverio
Foto: Caique Silverio

Fotografen Caique Silverio, 20, vill ta reda på vilkas bröst som censureras på nätet.

När han la upp en bild på sig själv med retuscherade kvinnobröst raderas bilden – efter att ha nått 40 000 personer på Facebook.

– Det känns för jävligt verkligen. Jag känner att min konst censureras år 2016, säger han.

När Caique Silverio la upp en retuscherad bild på sig själv med en kvinnas bröst raderades den och han blockerades från Facebook i flera timmar

– Det fick mig att svära så mycket. Är det formen på bröstet eller bröstvårtan som gör det förbjudet? Det här handlar om ett förtryck mot allt som är kvinnligt eller feminint, säger han.

Bilden var en del av ett konstnärligt projekt med syfte att ta reda på vilkas bröst som är "förbjudna" i offentligheten och varför.

I synnerhet har han märkt skillnad när en kvinnas bröst eller bröstvårtor synts på bilderna.

– Projektet består av att jag fotar många människor med andras bröst. Jag börjar se strukturer i allting. Vi lever under ett allvarligt förtryck under patriarkala strukturer.

"Väcker mycket känslor"

Eftersom han inte definierar sig som kvinna eller transperson upplever inte Caique Silverio att han utsätts för samma typ av censur.

– Jag är man och får visa upp mina bröst hur mycket jag vill, men det får inte min mamma, min syster eller mina vänner. Jag blir inte kallad slampa eller hora, det blir de.

"Var går gränsen för att det ska vara 'naket och olämpligt'? Väljer en liksom ut vilka nipples på bilden de tycker är sexuella och blir kränkta utifrån det?", skriver han på Facebook.

Han förklarar att projektet väcker mycket känslor. Många anmäler hans bilder när han publicerar dem.

– Jag förstår inte riktigt varför, det är bara bröstbilder. Projektet är en konstnärlig undersökning som går ut på att tillsammans med tittaren komma fram till vilka som får och inte får synas. Jag vill att folk ska inse att det är dumt att vi bestämmer vilka som ska ha mer frihet än andra, säger han.

I april är Caique Silverio aktuell med en fotovernissage på Hornhuset i Stockholm, där han kommer visa upp bilderna med fokus på bröst.    VÄNSTER - Cis-kille som bär på en cis-kvinnas och en trans-killes bröst.  * Eftersom mitt förra inlägg (som gick så jä...
 Posted by Caique Silverio Photography on Tuesday, January 19, 2016

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.