Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Satt frihetsberövad i Moçambique

Expressens medarbetare Torbjörn Selander. Foto: Torbjörn Selander
Dramat utspelade sig i Limpopo National Park i Moçambique.

Expressens frilansmedarbetare i Kapstaden, Torbjörn Selander, frihetsberövades i går av polis i Moçambique.

Under ett nyhetsreportage anklagades han för hemfridsbrott hos en lokal ledare som misstänks organisera tjuvjakt.

– Det har varit det jävligaste dygnet i mitt liv, säger Torbjörn Selander.

Expressens frilansmedarbetare Torbjörn Selander arbetar för tillfället med ett längre reportage om tjuvjakt för den tyska tidningen Der Spiegel tillsammans med tyske journalisten Bart Grill.

Det var för detta reportage som de hade tagit sig till Limpopo National Park i Moçambique efter ett tips om att de där kunde komma i kontakt med en gängledare som organiserar tjuvjakt.

Mannen var inte hemma och i stället fick deras tolk kontakt med mannen på telefon.

– Han blev fullständigt galen för att vi hade tagit oss till hans hem och han kastade sig i bilen för att åka dit, säger han.

Tog "sitt livs största risk"

Tillsammans med tolken fördes de till en polisstation där de polisanmäldes av mannen för hemfridsbrott. Enligt Torbjörn Selander hotades de flera gånger till livet innan de kom till polisstationen. Och väl där väntade en arg mobb utanför.

– Vi fick information om att gängledaren skulle vara anklagad och efterlyst för flera mord i Sydafrika. Vi hotades flera gånger och drog i gång hela den diplomatiska apparaten med både den svenska och tyska ambassaden. Det blev snabbt en oerhörd press på regeringen, men vi var rädda att det inte skulle hjälpa oss där ute i bushen, säger han.

De tre männen fördes sedan till en större polisstation där Torbjörn Selander tog, vad han kallar, "sitt livs största risk".

– Vi var rädda att poliserna var kontrollerade av gängledaren. Men jag kände att jag var tvungen att förklara för polischefen att vi riskerade att bli dödade och att han då skulle stå som ansvarig inför både Tyskland och Sverige.

Under tiden som han talade med polischefen ringde telefonen på kontoret. Det var Moçambiques högste polischef som just hade fått ett samtal från ambassaderna.

– Där räddades vi, säger Torbjörn Selander.

" De räddade våra liv"

Journalisterna släpptes på tisdagsmorgonen och när Expressen talar med Torbjörn Selander vid 16-tiden är journalisterna nästan framme i staden Macia där de ska mötas av ambassadpersonal. Tillsammans ska de sedan ta sig till huvudstaden Maputo där de tvingas att stanna i fem dagar samtidigt som polisanmälan bearbetas.

– Men nu känns det som att vi är i trygghet. Vi är extremt tacksamma för all hjälp från UD och från den svenska och tyska ambassadören. De räddade livet på oss, säger han.

Johan Tegel på UD:s pressjour bekräftar att de varit i kontakt med Moçambiques myndigheter.

– Vi känner till att en svensk medborgare under gårdagen förhördes av polis i södra Moçambique. Enligt våra uppgifter är mannen inte frihetsberövad.

Varför har han förhörts?

– Vi har ingen kännedom om det i nuläget. Vår ambassad i Maputo följer ärendet och står i kontakt med både mannen och moçambikiska myndigheter, säger Johan Tegel.