Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satt 18 dygn i grottan – nu kan pojkarna bli miljonärer

Nu är det ett år sedan ett pojklag satt instängda i en grotta i Thailand.
Efter 18 dagar räddades pojkarna ur grottan.Foto: ROYAL THAI NAVY / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det har nu gått ett år sedan ett pojklag fastnade i en grotta i Thailand och under uppmärksammade former räddades efter 18 dagar.

Mycket har hänt sedan dess.

Pojkarna blev kändisar – och uppges bli miljonärer tack vare filmatiseringen om grottdramat som släpps på Netflix senare i år.

I 18 dagar satt 12 pojkar från fotbollslaget Wild Boars, ”Vildsvinen” från Mae Sai, samt deras tränare, instängda i en svåråtkomlig grotta i norra Thailand. 

Över 1 000 personer från jordens alla hörn involverades och pojkarna kunde till slut räddas efter veckor med knappt med mat, tillhörigheter och dagsljus.

De thailändska pojkarnas öde kom att engagera en hel värld och efteråt hyllades en av räddningsdykarna, elitdykaren och den tidigare marinsoldaten Saman Kunan, som omkom till följd av syrebrist i samband med räddningsaktionen.

I dag, den 23 juni 2019, har det gått exakt ett år sedan pojkarna fastnade i grottan och det har varit ett händelserikt år för alla inblandade.

Bilder från när pojkarna räddades.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Får miljontals kronor

Richard Harris och Craig Challen, två läkare från Australien, blev utnämnda till årets australier för sin insats i grottan.

Och pojkarna själva blev närmast kändisar efter all uppmärksamhet. 

De bjöds in till Ellen Degeneres pratshow i höstas och spelade en träningsmatch i samband med Summer Youth Olympics i Buenos Aires i fjol. De var även inbjudna till Manchester United i samband med en hemmamatch mot Everton i Premier League.

Två av pojkarna, Ekkarat Wongsukjan, 15, och Pornchai Khamluang, 17, har närmare 150 000 följare på Instagram.

Och nu är även en film om grottdramat på väg.

”The Cave”, i regi av den irländske producenten och regissören Tom Waller, släpps på Netflix i september i år.

Huruvida inspelningen släpps som en faktisk film eller miniserie är i nuläget oklart, skriver nyhetsbyrån Australian Associated Press.

Nyhetsbyrån skriver vidare att Netflix-satsningen kommer att göra samtliga pojkar rika.

Ja, enligt Australian Associated Press talas det om att varje pojke i fotbollslaget har fått 3 miljoner baht, motsvarande 913 000 svenska kronor, för att gå med på en filmatisering av deras upplevelser.

”Andra barn är avundsjuka”

Tre av pojkarna, samt lagets 26-årige coach, var statslösa innan olyckan i grottan men har nu fått thailändskt medborgarskap.

Att livet förändrades för pojkarna i grottan är en underdrift.

– Men barnen är likadana som förut, även om deras liv förändrades helt och hållet. De lyder fortfarande tränarna. Ingen skryter med sitt nyfunna kändisskap. Vi är som bröder, säger Pichai Apichai, en av tränarna i fotbollslaget Wild Boars, till Australian Associated Press.

Det råder intervjuförbud med pojkarna tills vidare, skriver nyhetsbyrån.

– Vi gör allt vi kan för att fortsätta så normalt som möjligt. De får ingen speciell behandling, och det är egentligen ingen som ens pratar om olyckan i skolan, säger Kanet Pongsuwa, rektor på en skola där fem av pojkarna går.

– Jag har hört att några elever har varit avundsjuka på pojkarnas kändisskap och öde som kom av att de helt enkelt fastnade i en grotta. Men det har inte uppstått några problem mellan barnen än så länge, säger Pasita Chaisilapin, lärare på en av skolorna där barnen går.

På årsdagen av grottdramat samlades nio av pojkarna för att delta i ett maraton. 

Flera av spelarna i Wild Boars samlade för gruppbild under söndagen, på ettårsdagen, då de sprang maraton. Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN

Turister vallfärdar

Området kring grottan i fråga, som ingår i Thuam Luangs grottsystem, har ett år senare gjorts om till ett turistmål.

Själva grottan är stängd men förväntas öppna för besök längre fram.

Men området runtomkring har gjorts i ordning – och det finns numera även ett museum med föremål från räddningsaktionen, och på gatan säljs tröjor med ”Tham Luang” tryckt på bröstet.

Tröjor säljs till turister.Foto: SAKCHAI LALIT / AP TT NYHETSBYRÅN

Saman Kunan, som omkom i samband med räddningsaktionen, står även staty på platsen.

Nyhetsbyrån Australian Associated Press skriver att turister nu poserar med statyn för att ”ta en bild ihop med en hjälte”.

https://www.instagram.com/p/BsYYewCFESq/

Hustruns liv efter dödsfallet

Ett år har gått sedan räddningsarbetaren Saman Kunan dog men hustrun Valepon Gunan säger att hon har svårt att gå vidare.

På sätt och vis är det som att han aldrig försvann, säger hon i en intervju med den Singapore-baserade nyhetskanalen CNA.

Saman Kunan jobbade till vardags som räddningsarbetare på flygplatsen Suvarnabhumi i huvudstaden Bangkok. Även hustrun jobbar på flygplatsen.

– Det känns som att han aldrig lämnade mig. Det är mest det att vi inte kan prata med varandra, det är allt. Han är med mig hela tiden. När jag ser hans bilder på jobbet så ler jag åt honom. Jag säger till mig själv att det är okej, för vi kommer till jobbet tillsammans och går sedan hem ihop, säger hon.

Foto: Instagram

Hon minns än i dag när Saman Kunan åkte till grottan.

Och vad han sa innan avresa.

– Vi ses i Chiang Rai i kväll. Må turen var på vår sida och få hem pojkarna, sa 38-åringen i ett videoklipp.

Det sista livstecknet kom den 5 juli. Då skickade Saman Kunan en bild på ett par vildsvin, apropå namnet på fotbollslaget Wild Boars, till sin hustru. Han hade dessförinnan lagt upp flera bilder från grottan på Instagram där han var mycket aktiv.

”Här är dem! Vildsvinen har hittats!” skrev han skämtsamt om bilden.

Sedan hördes de aldrig mer.

– Han gjorde mig stolt. Jag tror att han kommer att bli ihågkommen. Historia har skrivits. Jag tror inte att folk kommer att glömma honom, säger Valepon Gunan till CNA.

https://www.instagram.com/p/BxPqvsdpUbi/
Här är tre utrikesnyheter att hålla koll på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.