Satsar två miljarder
på lågstadielärare

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Statsminister Stefan Löfven
Foto: Anna Svanberg
Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.
Foto: Lisa Mattisson Exp
Gustav Fridolin, utbildningsminister
Foto: Pelle T Nilsson

Regeringen satsar två miljarder kronor i år för att öka lärartätheten på lågstadiet.

Det skriver Stefan Löfven, Helene Hellmark Knutsson och Gustav Fridolin på DN Debatt.

I fjol lämnade mer än var åttonde elev grundskolan utan gymnasiebehörighet. Enligt beräkningar från Sveriges kommuner och landsting, SKL, behöver skolorna anställa upp emot 150 000 nya medarbetare fram till 2023.

Dagens Nyheters debattsida presenterar nu statsminister Stefan Löfven (S), ministern för högre utbildning och forskning Helene Hellmark Knutsson (S) och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) två nya satsningar på området som görs i den kommande vårbudgeten.

Den första åtgärden är att fler lågstadielärare ska anställas. Kostnaden för den satsningen beräknas i år till två miljarder kronor.

Fler platser på lärarutbildningen

"För att höja utbildningskvaliteten och ge lärare i lågstadiet mer tid för varje elev får skolans huvudmän, kommuner och fristående skolor, nu möjlighet att ta del av ett statsbidrag för att kunna anställa fler lärare. Det innebär att speciallärare eller annan personal kan anställas så att lärare får mer tid för sitt arbete och så att klasserna kan bli mindre”, skriver ministrarna på DN Debatt.

Den andra stora satsningen är att platserna på lärarutbildningen ska bli fler, upp emot 6 000 platser. Fram till 2019 beräknas den satsningen landa på runt 450 miljoner kronor.

”Antalet nybörjarplatser på grundlärarutbildningen ska öka med 700 platser årligen. För att råda bot på dagens brist på speciallärare och specialpedagoger föreslås också en ökning med 300 nybörjarplatser årligen inom speciallärar- och specialpedagogutbildningen samt bättre villkor att utbilda sig till dessa yrken. Därtill föreslås 800 nybörjarplatser årligen inom förskollärarutbildningen”, skriver regeringsföreträdarna i Dagens Nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.