Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Satsar miljarder på reformer som finns"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström är kritisk till Socialdemokraternas förslag.
Foto: Annika Af Klercker

En stor del av Socialdemokraternas satsning på unga handlar om så kallade traineejobb. Förslaget möts med höjda ögonbryn från regeringens sida.

- Jag hade förväntat mig något som inte redan finns, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M).

Socialdemokraterna presenterade i dag förslag ur sin kommande vårbudget. En bärande del är de två miljarder som de vill satsa på studier, traineejobb och praktik.

– Jag är ganska förvånad. Jag hade förväntat mig något nytänkande, något som inte redan finns, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) om S-förslaget om ett utbildningskontrakt för unga.

– Vi har ju redan reformerna på plats. Det här är att slå in öppna dörrar, tillägger hon.

Engström nämner som exempel möjligheten till motivationshöjande utbildning på folkhögskola och höjningen av studiebidraget till 6 300 kronor för dem som går tillbaka till skolan.

– Vi kan se det första resultatet nu. Det är ungefär 4 000 ungdomar, som vi har försökt att motivera att börja utbilda sig igen. 38 procent av dessa går till jobb eller utbildning.

Negativa effekter

Samtidigt tycker hon finansieringen av S-förslaget med en höjning av arbetsgivaravgiften för ungdomar riskerar att ge negativa effekter.

– Både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna tycks tro att det blir fler unga som får jobb om det blir dubbelt så dyrt att anställa dem. Det tycker jag är anmärkningsvärt.

TT: Hur effektiv har nedsättningen av arbetsgivaravgiften varit?

– I kontakter med arbetsgivare och företagare är de väldigt tydliga med att ungdomar har kunnat få behålla sina jobb under krisen.

Även Tomas Tobé (M), ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott är kritisk.

– Det är provocerande att Socialdemokraterna presenterar en ungdomssatsning på två miljarder kronor, samtidigt som de höjer skatten för ungdomar med 16 miljarder, säger han.

– S måste ge besked om vad man ska göra med alla miljarder. Jag misstänker att Stefan Löfven kommer att välja bidragslinjen och det hjälper inte ungdomarna.

Finns redan

Om S-förslaget om utbildningskontrakt säger Tobé:

– De satsar två miljarder på reformer som i stort sett redan finns.

Han pekar på att regeringen redan infört ett förhöjt studiebidrag för unga utan gymnasieexamen och att arbetsförmedlingen erbjuder praktikplatser.

Vem har du störst förtroende för när det gäller svensk ekonomi?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.