Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

SAS ställer in 4 000 flygningar i sommar

Om flyget är inställt, försenat, överbokat eller om bagaget kommer bort har du rätt att få ersättning av flygbolaget. Det här gäller.
SAS ställer in cirka 4 000 flygningar från maj till augusti.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

SAS ställer in cirka 4 000 flygningar från maj till augusti, rapporterar Dagens industri.

Orsakerna uppges vara personalbrist och försenade leveranser av flygplan.

Pilotfacket är starkt kritiskt.

SAS kommunikationschef Karin Nyman uppger för Expressen att det är omkring 4 000 av de cirka 75 000 flighter som bolaget tidigare planerat som påverkas av förändringarna.

– Men de flesta resenärerna kommer att bli ombokade till ett flyg inom några timmar eller på samma dag, säger hon.

Personalbrist och försenade leveranser av flygplan ligger bakom de inställda flighterna, enligt SAS.

Efter stora nedskärningar har bolaget ungefär 3 000 färre anställda än för två år sedan.

Men enligt Karin Nyman är inte SAS ensamma om problemen. Hon säger att fler flygbolag och flygplatser över hela världen tampas med liknande situationer inför sommarsäsongen:

– Man försöker få det till ett SAS-problem, men det är ett globalt problem.

Flyg ställs in samma dag

En central pilotkälla säger till Expressen att de tidigare kunnat följa hur många flighter som ställts in, men att möjligheten plötsligt försvann.

– Det kan stämma med 4 000 flighter. Vi piloter har tidigare kunnat följa och titta på statistik över inställda flighter. Men för två dagar sedan tog SAS bort den möjligheten. Ingen förklaring angavs, säger pilotkällan.

På senare tid – innan piloternas åtkomst till statistiken försvann – har piloterna noterat att flyg ställts in med mycket kort varsel, enligt pilotkällan:

– Det har rört sig om 30-40 flygningar som ställts in per dag på grund av brist på besättningar. Flygningarna har ställs in med två veckors varsel, ibland samma dag.

”Det skiter företaget i”

Pilotfacket är mycket kritiskt till beskedet om nedskärningarna av flighter.

– Vi är inte förvånade. Jag har sagt det hur många gånger som helst, vi måste återanställa. Det kom ett ganska sent beslut om att återanställa ett fåtal piloter i SAS, säger Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk Pilotförening, till Expressen.

Martin Lindgren är mycket upprörd över företagsledningens sätt att hålla nere pilotantalet i SAS för att styra över till dotterföretagens bemanningsbolag SAS Connect och SAS Link.

Han menar att det går ut över passagerarna.

– Men det skiter företaget i och det känns tråkigt, säger Martin Lindgren.
Flygbolaget SAS vd Anko van der Werf om det fjärde kvartalet och nya räddningsplanen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.