SAS och facket överens: Flyger hem strandade

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger
Pilotfacken och SAS har kommit överens om att börja flyga hem dem tusentals charterresenärer
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Till helgen riskerade tusentals charterresenärer att bli strandade när SAS-planen de skulle åkt med inte flygs.

Nu har pilotfacken och SAS kommit överens om att börja flyga hem dem.

Men en sympatistrejk bland flygmekaniker i Danmark kan fortfarande ställa till det.

I måndags togs 900 SAS-piloter ut i strejk. Sedan dess är läget låst mellan parterna.

Under torsdagen öppnade pilotfacken för att flyga hem en del av de charterresenärer som riskerar att bli strandade på sina destinationer till helgen.

– Vi känner ett stort ansvar gentemot våra passagerare. Vi förstår att det är oundvikligt att våra passagerare drabbas av en strejk, men vi piloter är alltid inriktade på att uppträda ansvarsfullt med passagerarnas säkerhet som högsta prioritet, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS Pilot Group. 

Karin Nyman, kommunikationschef på SAS, säger att pilotfackens besked kommer efter att SAS under onsdagen återigen ställt frågan om att undanta charterresor från strejken.

– Vi har begärt undantag från chartern redan från början, vilket är rimligt att man får. Charterresenärer har jättesvårt att boka om sina resor och blir strandade. Det sa piloterna nej till. Nu har de gått med på att flyga ned med tomma plan och flyga hem passagerarna, säger hon.

Strejkande flygmekaniker ett hinder

Nu står det klart att parterna har kommit överens om att charterresenärer ska flygas hem, även om det är oklart exakt i vilken omfattning.

Men ett hinder är att Dansk Metal tagit ut flygmekaniker i en sympatistrejk.

– Nu väntar vi på Dansk Metal, vi har ringt, mejlat och sms:at dem för att få ett besked. De måste göra ett undantag från sin strejk för att det ska kunna ske. Planen står parkerade och det behövs underhåll innan de kan flyga, säger Karin Nyman.

Förhoppningen är att resenärer ska börja flygas hem redan på fredagen.

Apollo har de kommande dagarna 25 000 resenärer som påverkas av strejken. Ungefär hälften är resenärer som ska resa hem och som riskerar att bli strandade.

”Vi är väldigt glada att det finns en vilja att få hem våra gäster. Vi har inte fått något bekräftat ännu från någon av parterna och hoppas att den information vi får från media stämmer”, skriver Apollos kommunikationschef Sandra Miller Kinge till TT.

En lättnad

Även charterarrangören Airtours har tusentals resenärer som ska åka hem till helgen. Enligt informationschefen Stefan Chatzopoulos kommer öppningen från piloterna som en stor lättnad.

Han uppger att det i princip är omöjligt att hitta ersättningsflyg hem.

– Det här är vad vi hoppats på, och vad som nu ser ut att ske. Det är skönt att piloterna tar sitt ansvar, och otroligt stort av dem, säger han.

Tor med familj är fast på Svalbard: ”SAS måste ta ansvar”

Tor Haag: ”Finns inga andra resvägar”.

Se något mer:

Den nya omikronvarianten, BA.5, passerar skyddsarmen som tidigare vaccination eller infektion har gett och är en av orsakerna till att smittspridningen nu ökar än en gång menar virusforskaren Ali Mirazimi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.