SAS och facken har närmat sig varandra

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Tiden håller på att rinna ut för SAS.

På fredagen fortsatte förhandlingen med facken i Köpenhamn. 

När dagen började närma sig sitt slut fanns det hopp hos fackliga företrädare. 

- Vi ska hitta en lösning. Vi ska rädda SAS, säger Jan Levi Skogvang, som företräder de norska piloterna i SAS, efter dagens förhandling. 

Åtta svenska, norska och danska fackförbund är pressade att acceptera nya kollektivavtal för att rädda SAS.

De fackliga företrädarna fick i går mer detaljerad information om den hårt kritiserade sparplanen, som innehåller krav på sänkta löner och försämrade arbetsvillkor. 

Klockan nio på fredag morgon satte sig facken med ledningen igen. Senast på söndag måste man vara överens. 

När det norska fackets förhandling avslutades för dagen träffade Expressens utsände reporter Diamant Salihu norrmannen Jan Levi Skogvang, som företräder de norska piloterna i SAS. 

Och det var en hoppfull facklig företrädare som mötte Expressen. 

- Vi ska hitta en lösning. Vi ska rädda SAS, Jan Levi Skogvang. 

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert säger i en kaffepaus vid 19-tiden att de har lämnat över ett förslag. 

- Vi har lämnat över ett förslag på fredagen vid lunchtid efter noggrann analys av villkor som vi tycker är rimliga, säger han och fortsätter:

- Självklart ser vi också att det är ett allvarligt läge och att vi måste bidra till att det gör SAS mer konkurrenskraftigt. 

"Hoppas det slutar bra"

Vad som sker bakom dörrarna vill varken företaget eller facken kommentera. 

– Det är en otroligt kort tidsram som vi har men vi jobbar på, säger Unionens pressekreterare Jennie Zetterström.

– Vi väljer att inte prata om planen i detalj utan vi håller det i förhandlingsrummet.

Inte heller Svensk pilotförening vill ge några kommentarer om hur arbetet går.

– Det enda vi kan säga är att vi deltar i förhandlingarna och hoppas att det ska sluta på ett bra sätt, säger presskoordinator Rebecca Rosenvinge.

Mötena i Köpenhamn väntas pågå i omgångar fram till söndag. Enligt en källa till di.se har SAS och fackförbunden närmat sig varandra. I onsdags ska SAS nämligen ha backat från vad fackförbunden uppfattat som ett ultimatum från det krisande bolaget. 

Det var i måndags som vd:n Rickard Gustafson gick ut med en offensiv sparplan för att säkra bolagets överlevnad. Rickard Gustafson har under veckan undvikit att kommentera det som nu sker, utöver den presskonferens som hölls i måndags.

– Detta är vårt "final call", om vi ska finnas kvar. Vi har fått denna sista chans att starta om och genomföra dessa fundamentala förändringar. Jag vet att vi kräver mycket av våra medarbetare, men det finns ingen annan väg, sa han bland annat i ett pressmeddelande.

Låst förhandlingsläge

Samtidigt kommer uppgifter om att positionerna fortfarande är låsta. Det är oklart vad som händer på söndag, om parterna inte lyckas enas. 

– Ska man tro på SAS egna uppgifter är det färdigt med företaget, säger Tommy Larsson, förhandlingschef på Svensk Pilotförening, till DI. 

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är inte med i förhandlingarna, men säger att de berörda facken inte bör gå med på de lönevillkor som SAS har lagt fram. 

– Det är rätt mycket prestige i det här och SAS har också en relativt oerfaren vd. Sådant kan hända, säger han, till DI. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.