SAS-strejken skjuts upp – i tre dagar

Skjuts upp med 72 timmar.
Konflikten mellan SAS och företagets pilotfack är fortfarande inte löst.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Konflikten mellan SAS och företagets pilotfack är fortfarande inte löst. 

Men vid midnatt sköts strejken upp i 72 timmar.

– Strejken kan endast undvikas om SAS visar en verklig vilja att komma oss till mötes, säger Martin Lindgren, ordförande för SAS Pilot Group.

Strax efter 23 på tisdagen fanns ännu ingen lösning på konflikten, meddelade medlaren Jan Sjölin.

– Vi jobbar tills frågan slutligen är löst. Vi har 50 minuter till en konflikt eventuellt går i gång, sa han och tillade:

– Om konflikten går i gång måste konflikten trots allt lösas förr eller senare.

Vid klockan 00.40 fanns heller ingen lösning, men SvD rapporterade att strejken från och med midnatt uteblir och att medlarna får ytterligare tre dagar på sig att reda ut knutarna mellan parterna. Beskedet kom enligt tidningen från den norska riksmedlaren.

– Det är komplexa frågor som kräver en lösning. Vi jobbar intensivt för en lösning, det här är professionella parter, sa riksmedlaren Mats Wilhelm Ruland till Dagens Næringsliv.

Piloterna kräver mer av SAS

Martin Lindgren, ordförande för SAS Pilot Group var fåordig när nattens medlarsamtal avbröts.

– Vi känner ett stort ansvar gentemot både SAS och våra medlemmar, men framför allt gentemot våra passagerare och tar vår uppgift på stort allvar. Trots att vi sträckt oss mycket långt för att komma till enighet, finns många delar kvar att lösa.

Pilotfacken kräver mer från företagsledningen innan de är beredda att blåsa av den kommande strejken som nu är uppskjuten till på lördag.

- Strejken kan endast undvikas om SAS visar en verklig vilja att komma oss till mötes. I nuläget väljer vi att ge motparten ytterligare en chans att göra just detta, sa Martin Lindgren.

SAS behöver inte ställa in några avgångar under onsdagen eftersom pilotstrejken är uppskjuten 72 timmar och träder i kraft vid midnatt natten mot lördag om inte parterna kommer överens.
Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

SAS företagsledningen var än mer tystlåten och skickade ut ett kort meddelande:

”SAS välkomnar medlarnas beslut då det fortsätter att vara företagets bestämda målsättning att nå en överenskommelse och undvika strejk”.

Så många piloter varslar om strejk

Det rör sig om 900 piloter som eventuellt tas ut i strejk. Om strejken utlöses så blir den verklighet vid midnatt, natten mot lördag.

SAS har uppgett för nyhetsbyrån TT att 200-250 avgångar och mellan 20 000 och 30 000 passagerare kan komma att påverkas – per dag.

SAS har kallat piloternas strejkvarsel ”obegripligt och tondövt” och beskyller pilotfacket för att sänka bolaget genom att inte gå med på avtal som sänker personalkostnaderna.

För piloterna handlar konflikten bland annat om att SAS vägrar återanställa de 560 piloter som sagts upp under pandemin.

Norska beslutet: Inga mer pengar till SAS 

Näringsministern: ”Kommer inte vara en långsiktig ägare”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.