Foto: Johan Nilsson / Scanpix
 Foto: Johan Nilsson / Scanpix

SAS dementerar uppgifter om timlön på 80 kronor

Publicerad

Den timanställda kabinpersonalen på SAS kan bli några av de sämst betalda på den svenska arbetsmarknaden, enligt fackföreningen Unionen.

Enligt information till deras medlemmar, som TT tagit del av, är ett av SAS-ledningens krav att deras lön ska sänkas till 80 kronor i timmen.

Men SAS dementerar siffrorna och menar att det rör sig om ett missförstånd.

Den statliga flygjätten SAS står på randen till konkurs. På torsdagseftermiddagen möter representanter för SAS de åtta fackliga organisationer som representerar den flygande personalen.

SAS har ställt krav på lönesänkningar för att bolaget ska kunna överleva och få nya lån. Och enligt ett utskick från Unionen till fackföreningens medlemmar, som TT tagit del av, är ett av SAS sparkrav att den timanställda kabinpersonalens timlön ska sänkas till 80 kronor i timmen.

Det skulle i sådana fall göra SAS timanställda till några av de sämst betalda på hela den svenska arbetsmarknaden, skriver TT.

"Lönen ska vara 70 procent av en 100 procents lön omräknad till timlön. Det blir cirka 80 kronor i timmen mot i dag över 150 kronor i timmen" står det i utskicket från Unionen enligt TT.

Dementerar uppgifterna

Om man jobbar normal heltid, det vill säga 40 timmar i veckan, så innebär det en månadslön på knappt 13 000 kronor i månaden före skatt.

Men SAS menar att uppgifterna rör sig om ett missförstånd.

– Vad jag förstår är det uppgifter från Unionen och det är de som har räknat ut det. Det är uppenbarligen ett missförstånd eller någon form av räknefel. Vårt förslag ligger långt ifrån 80 kronor, Johan Dyrendahl, informationschef på SAS.

 

Rättelse: I en tidigare version av den här artikeln stod det att uppgiften om en timlön på 80 kronor kom från SAS. Det stämmer inte. Uppgiften kom från fackföreningen Unionen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag