Många SAS-anställda har reagerat kraftigt på att chefer i det krisdrabbade flygbolaget fått en halv årslön extra för att stanna kvar i företaget. Det gäller enligt SAS "ett mycket begränsat antal nyckelpersoner" i såväl Norge som Sverige och Danmark.
Fackförbundet Unionen är mycket kritiskt mot uppgifterna.
– Jag är oerhört förvånad. Vi har tvingats gå med på avtalsförsämringar som kraftigt påverkar de anställdas levnadsvillkor. Att företaget då läcker ut pengar i andra änden, det är inte acceptabelt, säger ordförande Sven Cahier.
Enligt de uppgifter han har fått är det totalt 18 chefer som fått tre till sex månadslöner extra. Sammanlagt har bonusarna uppgått till 15 miljoner kronor.
Två av de chefer som har fått bonus har dessutom slutat på SAS, enligt Cahier.
– Så bonusarna har inte haft någon effekt.
De chefer som fått extra betalt finns inte i den högsta ledningen, utan strax därunder, enligt Cahier.
– Jag riktar ingen kritik mot vd Rickard Gustafson, han har mitt fulla förtroende.
Han ifrågasätter i stället främst personalavdelningens chef Henriette Fenger Ellekrog, som också är ansvarig för SAS kommunikationsavdelning.
– Jag tycker att det saknas det omdöme och chefskap som krävs för den rollen.
Det var den norska tidningen VG som först rapporterade om bonusarna i dagens tidning.
– Det har varit starka reaktioner, och saken kommer troligen att explodera i Sverige när den blir känd, säger Stig Lundsbakken, ordförande i Verkstedsklubben på SAS Norge till VG då.
Lundsbakken säger att facket inte kan acceptera att cheferna får en kraftig lönehöjning medan Verkstedklubbens medlemmar riskerar lönesänkningar och uppsägningar.
Särskilda avtal
Malin Selander, pressansvarig i SAS, skriver i ett mejl till TT om de som fått bonusarna:
"Denna begränsade skara medarbetare skulle arbeta intensivt med 4XNG-planen (sparplanen) som bland annat kunde betyda att deras befattningar skulle upphöra".
Enligt henne finns de berörda personerna i hela SAS.
"Vi har på samma sätt, i andra processer relaterade till 4XNG, arbetat med avtal för att säkerställa nyckelkompetenser under en process, till exempel centraliseringen av OCC (Operational Control Center) till Sverige" skriver Selander.