Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Särskild utredare tillsätts för att minska stuprörstänkande

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Civilminister Ardalan Shekarabi säger i ett pressmeddelande att det finns risker med den organisation som nu råder för svenska analysmyndigheter.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Sveriges regering har tillsatt en särskild utredare som ska se över resurserna för regeringens analysmyndigheter.

Syftet är att förhindra att stuprörstänkande uppstår i förvaltningen på grund av sektorspecifika analysmyndigheter.

– Med en sådan organisering finns det risker för att viktiga delar faller mellan stolarna, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Uppdraget som utredare har gått till Urban Karlström, generaldirektör för Fortifikationsverket, som ska göra en samlad översyn av behovet och nyttan av sektorsspecifika analysmyndigheter. Det har blivit vanligare med sektorspecifika analysmyndigheter de senaste tio åren och varje beslut har tagits utifrån behov inom enskilda sektorer. Utredningen ska ge svar på en lämplig organisation för de olika analysmyndigheterna.

– Vi ska se till att de myndigheter som ger oss viktiga beslutsunderlag i form av analyser och utvärderingar inte styrs och organiseras på ett sätt som ökar riskerna för att det skapas begränsande stuprörstänkande i politiken och förvaltningen, säger civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande.

"Glad att Urban Karlström tackat ja"

Utredaren ska också överväga behovet av organisationsförändringar, sammanslagningar eller samlokaliseringar av myndigheter eller andra samarbeten.

Urban Karlström, generaldirektör för Fortifikationsverket.
Foto: / TRAFIKVERKET

– Jag är glad att Urban Karlström som är en sådan erfaren och skicklig utredare har tackat ja till det här uppdraget, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

De berörda myndigheterna är Brottsförebyggande rådet (BRÅ), Inspektionen för socialförsäkringen (ISF), Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU), Myndigheten för kulturanalys, Myndigheten för tillväxtanalys, Myndigheten för vård- och omsorgsanalys samt Myndigheten för trafikanalys.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.