Sarkozy ser, enligt opinionsmätningar, ut att förlora presidentvalet. Foto: Michel Euler
Sarkozy ser, enligt opinionsmätningar, ut att förlora presidentvalet. Foto: Michel Euler

Sarkozys sista desperata tal före valet

Publicerad

Huvudkandidaterna i det franska presidentvalet gjorde på fredagen ett sista försök att övertyga väljarna.

President Sarkozy gick till angrepp mot medierna och hävdade att han utsatts för en smutskastningskampanj.

– Det franska folket har aldrig känt sig så manipulerat som de senaste veckorna, sa han vid ett tal i Sables-d'Olonne.

Den franska valkampanjen avslutas officiellt vid midnatt på fredagen.

Under dagen gjorde konservativa UMP:s Nicolas Sarkozy och socialisten François Hollande, sitt bästa för att knipa röster.

Hollande avslutade sin valkampanj i nordöstra Frankrike.

– Jag representerar vänstern här, utan tvekan, men ännu mer än vänstern. Jag representerar alla republikaner, som är fästa vid sina värderingar och principer, vid en uppfattning om humanism, sa socialistledaren vid ett tal i Hombourg-Haut enligt den franska tv-kanalen TF1.

Omförhandla överenskommelse

Tidigare på dagen återupprepade Hollande sin vilja att omförhandla Frankrikes ekonomiska överenskommelse med EU, så att den även omfattar tillväxtåtgärder.

– Landets problem kommer inte att försvinna med Nicolas Sarkozys eventuella avgång. Han kommer inte att ta de offentliga skulderna, arbetslösheten och de sociala problemen med sig, sa Hollande enligt tv-kanalen RTL uppger BBC.

Förolämpningar och förtal

President Sarkozy valde att avsluta sin kampanj i Sables-d'Olonne i västra Frankrike. Han gick till angrepp mot de förolämpningar och förtal som han anser sig ha utsatts för under valkampanjen.

Sarkozy hävdade bland annat att högerextrema Front Nationals ledare Marine le Pen hade bjudits in av flera medier – bara för att tala illa om honom.

– Jag accepterar det inte. Det är inget annat än en form av rasism och intolerans, sa han enligt TF1.

Förolämpade och manipulerade

Sarkozy menade att det franska folket aldrig har känt sig så förolämpat och manipulerat som under de senaste veckorna – och sa att allt ställs på sin spets vid valet på söndag.

– Jag skulle vilja övertyga er om en sak, varje röst räknas, sa han enligt TF1.

Hollande leder med knappt 6 procent, 52,9 procent jämfört med Sarkozys 47,1 procent, om man slår samman de senaste fyra opinionsmätningarna, uppger BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag