Sarkozy: "Utomordentligt farligt för Europa"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Jan-Paul Pelissier

Det här är sista chansen att rädda euron och hindra Europa från att splittras. 

Det hävdade Frankrikes president Nicolas Sarkozy inför kvällens EU-toppmöte i Bryssel.  

- Europa är så nära att explodera, sa han.

Eurokrisen står i centrum när Europas ledare träffas i Bryssel på torsdagskvällen. 

 Tyskland och Frankrike vill införa automatiska sanktioner för de länder som inte håller sig inom budgetramarna. De vill också att EU ska ha mer att säga till om i varje enskilt lands budget. Det här kan innebära att man måste ändra i EU-fördraget. 

 Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy väntas presentera fler detaljer under toppmötet, uppger CNN. 

"Europa i stor fara"

 Många av EU-ledarna möts först i Marseille, där europeiska höger- och mittenpartier har kongress, innan de tar flyget till Bryssel, uppger TT. 

 I ett tal i Marseille sa president Sarkozy att Europa är i stor fara och nära att explodera, uppger Corriere della Serra. 

 – Aldrig har risken för att Europa ska upplösas varit så stor. Europa står inför en utomordentligt farlig situation, sa Sarkozy enligt BBC. 

 Presidenten hävdar att medlemsländerna bara har några veckor på sig att lösa situationen innan det är för sent.

 – Om vi inte kommer överens om det här, fruktar jag att vi inte kan komma överens om någonting. 

 Tysklands förbundskansler Angela Merkel menar att medlemsländerna måste lägga sin "nationella egoism" åt sidan och hitta en gemensam lösning på skuldkrisen.

Reinfeldt tveksam

 Men statsminister Fredrik Reinfeldt (M) är tveksam till ändringar i EU-fördraget.

 – Juridiska ändringar av fördraget som tar längre tid kan bli nödvändiga, men jag tror inte att det är den lösning som marknaden verkligen vill ha, sa han enligt AFP när han anlände till Marseille.

 Europeiska centralbankens chef Mario Draghi uppmanar regeringarna att skära ned på sina lånekostnader, men utlovar inga nya finansiella stödåtgärder åt medlemsländerna.  

 EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso bad på torsdagen medlemsländerna att göra allt för att rädda euron.  

 – Hela världen tittar på. Det är extremt viktigt att vi alla tillsammans, hela EU, visar att euron är oåterkallelig, sa han enligt BBC. 

 Europeiska centralbanken (ECB) sänkte som väntat styrräntan med 0,25 procentenheter till 1,0 procent på torsdagen. Orsaken är den allt mer krisande ekonomin i stora delar av Europa, uppger TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.